Mi a nő dolga? – nem adható egyféle válasz

Mi a nő dolga? – nem adható egyféle válasz

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta
„Mi a nő dolga? – a férfiak már elmondták nekünk, most mi jövünk” címmel tartott kerekasztal beszélgetést a Progresszív Teológiai Fórum április 11-én este. A K11 Művészeti és Kulturális Központban megrendezett alkalom fontos témát feszegetett és nagy érdeklődésre tartott számot. Katolikus, evangélikus és zsidó teológusok és lelkésznők cseréltek eszmét a női szerepekről.

A teológiában, az egyházi hagyományban és a zsidó vallási kultúrában is sok férfi beszélt már a témáról, ezért tűzték ki a szervezők azt a célt, hogy most kizárólag nők beszéljenek a nők feladatairól, ha egyáltalán vannak ilyenek. A résztvevők:  Dr. Perintfalvi Rita, katolikus teológus, a Magyarországi Ökumenikus Teológusnő Egyesület elnöke, a Progresszív Teológiai Fórum egyik alapítója, Dr. Hrotkó Larissza, zsidó vallástudós, feminista antropológus, Magyarországi Ökumenikus Teológusnő Egyesület titkára, Dr. Varga Gyöngyi, evangélikus lelkésznő, az EHE Ószövetség Tanszékének tanára, Balogh Éva, evangélikus lelkésznő és a magyarországi evangélikus lelkésznők mentora, valamintLaborczi Dóra újságíró, a Kötőszó blog alapító-szerkesztője voltak.

Van ilyen kérdés egyáltalán?

Arra a bevezető kérdésre, hogy, mi a nő dolga? a legizgalmasabb választ Balogh Éva adta, szerinte ugyanis úgy helyes a felvetés, hogy mi az ember dolga? Erre az alapkérdésre pedig az a válasz, hogy tanulni, tapasztalni, segíteni, tanítani, és valami értékeset hátrahagyva távozni a világból. Míg Dr. Hrotkó Larissza szerint a cselekvés, dr. Varga Gyöngyi szerint pedig a részvétel és a részvét a nő dolga.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!