Mi az egyház mai, hiteles üzenete és hogyan adjuk tovább? – Ilyen volt a Kötőszó egy éves szülinapja

Mi az egyház mai, hiteles üzenete és hogyan adjuk tovább? – Ilyen volt a Kötőszó egy éves szülinapja

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta, fotó: Kiss tamás
Ha Luther Márton ma élne, akkor nem kiszögezné a tételeit, hanem blogot írna - idézte Fábri György, Fabiny Tamás gondolatait a Kötőszó blog születésnapján. Az ünnepségen izgalmas, vitáktól sem mentes kerekasztal-beszélgetést tartottak. A pénteki diskurzusban részt vett Bolba Márta, józsefvárosi evangélikus lelkész, Fábri György, a Magyarországi Evangélikus Egyház északi egyházmegyéjének felügyelője, kommunikációs szakember, az ELTE-PPK egyetemi docense, Joób Sándor, az Index újságírója, Laborczi Dóra újságíró, evangélikus teológus, a Kötőszó alapító-főszerkesztője, Kézdi Beáta újságíró, a Kötőszó szerkesztője. A beszélgetést Horváth Gergely, a Petőfi rádió egykori közkedvelt főszerkesztője moderálta.

„Boldog születésnapot kívánok a Kötőszónak! Szerintem az elmúlt egy évben ez a gyermek jól lett táplálva és jól is táplál tovább. Több szempontból is mérvadó és iránymutató, ami ezen a blogon zajlik” – kezdte a beszélgetést Horváth Gergely moderátor.

A beszélgetésen hamar fény derült arra, hogy már a Kötőszó létrejötte is izgalmakkal teli időszak volt. „Komoly küzdelmeket kellett folytatni, hogy egyáltalán létrejöjjön az Evangélikus Információs Szolgálat (EISZ) és a Kötőszó blog. Ez nem volt önmagától értetődő – árulta el rögtön Fábri György. Mint mondta, Fabiny Tamás püspök korábban azzal érvelt, hogy ha Luther Márton ma élne, akkor nem kiszögezné a tételeit, hanem blogot írna. Az egyháznak, a lelkészeknek igenis fontos lenne blogolni, az egyházi felületekre írni. Ilyen értelemben a reformáció összekapcsolódik a Kötőszó blog megszületésével. Ez egyik oldalról dicséret, másik oldalról teher, hiszen felelősség – tette hozzá a felügyelő.

Mi lehet ma egy blog célja? Hol a határ?

Mi a közéletiség mértéke, értéke, hogyan tervezte az alapító, mikor elkezdte a blogot? Egy ilyen, közéleti eseményekben gazdag októbert nézve, hol vannak a határok? – hangzott a második kérdés a szerkesztőknek. „Nagyrészt azért vagyunk itt, hogy ezt megbeszéljük, mert amit a kezdetekkor kitaláltam, abból vissza kellett venni. Az is folyamatosan kérdés, hogy kifelé, a világ felé vagy befelé az egyház felé kommunikálunk. Szeretnénk gyakrabban hozzászólni közéleti témákhoz teológiai megközelítésből, de vacillálunk, mert a vélemények ütköztetésében hiszünk és emiatt nem jó, hogyha csak egy-két véleményvezér van. Jó lenne, ha az egyházunk tagjai is magukénak éreznék a blogot, és valóban, ahogy felügyelő úr is mondta, bátrabban mernének véleményt formálni nálunk a lelkészeink. Reméltem, hogy a jól író lelkészeink sokat írnak nekünk, de azt látjuk, hogy ez nem megy mindig gördülékenyen” – vetette fel Laborczi Dóra.  

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!