Tanyavilág – A világ legjobb fotói a megújuló Evangélikus Élet Magazinban

Tanyavilág – A világ legjobb fotói a megújuló Evangélikus Élet Magazinban

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra, fotó: Stiller Ákos
Stiller Ákos Tanyavilág című fotósorozatával a Picture of the Year (a világ egyik legrangosabb sajtófotó-versenye) első díját nyerte el 2015-ben. A január 10-i megújuló Evangélikus Élet Magazinban riportot olvashatnak a Nyíregyháza környéki tanyavilág evangélikus lakóiról, melyhez a világhírű sorozat szolgáltatja az illusztrációt.

Részletek a riportból:

A Nyíregyháza környéki tanyavilág lakói hagyományosan evangélikusok, a gyerekek közül sokan most is a városi evangélikus iskolákba járnak. A fiatalok viszont már a közeli megyeszékhelyen is alig találnak munkát, inkább a fővárosban vagy Angliában próbálnak szerencsét. Állatokat már szinte senki sem tart, de az itteniek még mindig fával fűtenek és ma már két busz is megfordul vasárnaponként.

„Soha nem akartam otthagyni se Magyarországot se a tanyát. Aztán jött egy lehetőség, és úgy voltam vele, hogy megpróbálom, legfeljebb hazamegyek. Ennek majdnem 5 éve. Itt él a testvérem is, két unokatestvérem és még néhányan az egykori környékről – mondja a 28 éves Tímea, aki a nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett, most pedig egy Peterborough melletti gyárban dolgozik. (...)

A fiatalok elmennek, a férfiak meghaltak, az egyedül élő idős asszonyok zöldségből és gyümölcsből megtermelik maguknak, amit tudnak, de állatot már szinte senki sem tart. (...)

Az itteni időseknek a hit nem csak a békés, nyugodt együttélést, de más képességet is ad: elviselni a magányt. „A legrosszabb az egyedüllét, az nagyon rossz. Itt ugyan nem járnak tolvajok, ilyen gond nincs, de ilyen magas korban az ember elgondolja, hogy lehet rosszul, eleshet, menni kell orvoshoz” - mondja a kézimunkáit rendezgető Bogárné.

„Én is mindig azt mondtam az uramnak, hogy akármilyen gyenge lesz, csak legyen. Hogyha bemegy az ember, csak legyen kihez szólni – veszi át a szót nagy egyetértésben Júlia. –  De olyan erőt adott a Jóisten belém, olyan jól viselem. Nyugodtan aludtam az első éjszakától fogva.”

A teljes riportot elolvashatják a megújult Evangélikus Élet Magazin január 10-i számában, melyet a kiado@lutheran.hu címen vagy a digitaltalstand.hu/evangelikuselet oldalon rendelhetnek meg!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!