Keresztény fogamzásgátlás – elmélet és gyakorlat #2 – evangélikus teológia és felelős gyermekvállalás

Keresztény fogamzásgátlás – elmélet és gyakorlat #2 – evangélikus teológia és felelős gyermekvállalás

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra
Az evangélikus teológia a fogamzásgátlás helyett előszeretettel beszél a felelős gyermekvállalásról. Ezzel a kifejezéssel azt az életfelfogást támogatjuk, amely az emberi élet természetes és gazdagító részének tekinti, hogy az ember nemcsak biológiailag lehet anyává és apává, hanem ki is teljesedik szülői mivoltában.

A Talita portál 2016. február 8-án a Párbeszéd Házában kerekasztal-beszélgetést szervezett Létezik-e katolikus családtervezés és fogamzásgátlás címmel. Ennek apropóján egy katolikus és egy evangélikus teológust kértünk fel, hogy ismertesse a fogamzásgátlással kapcsolatos keresztény/felekezeti tanítást, azok jelenkori kihívásait.

Dr. Reuss András evangélikus teológus professzor írását olvashatják. Az első rész – Hoványi Márton katolikus teológus – kommentárja itt olvasható.

Az evangélikus teológiában nem a fogamzásgátlás különféle módszereinek végiggondolása kap kitüntetett szerepet.

Felfogjuk persze egyrészt, hogy van különbség abban, ha bizonyos eszközök és vegyi anyagok bevetésével akadályozzuk meg a fogamzást, vagy ha a női szervezet működésének aprólékos megismerése és megfigyelése útján cselezzük ki a természetet. A női szervezetnek a szükséges megfigyelése az emberpár által, ismerjük el, sikeres módszer lehet. A vele járó macerát talán nem mindenki tartja természetesnek. Teológiai kérdés, hogy csak az tekintendő-e természetesnek, ami mintegy magától megtörténik, és ezzel szemben művi minden, amit az ember valamilyen eszköz segítségével tesz.

Lombos fa alá szaladni a zápor elől természetes dolog, de esernyő alatt keresni védelmet már valami mesterséges? El lehet-e képzelni természetesebb valamit, mint a Teremtőtől kapott értelmet, ami kiemel az élővilágból? És nem természetes, hogy értelmesen élünk azokkal a javakkal, amelyeket ő adott?

Semmiképpen sem mindegy persze, hogyan használjuk értelmünket és a teremtett javakat.

Különféle szempontok szerint lehet és kell is elemezni a fogamzásgátlás olyan ismert módjait, mint az önmegtartóztatás a termékeny időszakban (természetes családtervezés), a csecsemő megszületése után a szoptatás, a peteérés megakadályozása hormonális beavatkozással, az ivarsejtek egyesülésének vagy a zigóta beágyazódásának megakadályozása (kémiai vagy mechanikus módon), művi terhességmegszakítás (kémiai vagy operatív úton).

Más-más sorrendet kapunk, ha a hatékonyság (biztonság), az alkalmazhatóság egyszerűsége vagy bonyolultsága, az általuk kiváltott közérzet, a megkívánt odafigyelés, a házasélet spontaneitása vagy az egészségügyi következmények és kockázatok szempontja szerint értékeljük ezeket. 

A továbbiak a KötőSzó blogon olvashatóak el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!