„Nem mondjuk meg felülről, hogyan kell jól szavazni” – Gáncs Péter püspök a népszavazásról

„Nem mondjuk meg felülről, hogyan kell jól szavazni” – Gáncs Péter püspök a népszavazásról

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta
Budapest – A többi történelmi egyházhoz hasonlóan egyelőre nem született állásfoglalás az októberi népszavazásról a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői részéről sem. Gáncs Péter elnök-püspök a Kötőszónak adott interjúban elmondta, hogy nem is terveznek ilyesmit, mivel a felülről irányított véleményformálás nem protestáns hagyomány. A híveknek azt tanácsolja, hogy körültekintő tájékozódás után hozzák meg felelős döntésüket a kérdéssel kapcsolatban.

– A hívek sokszor igénylik az egyház egyértelmű állásfoglalását vagy iránymutatását, még ha nem is mindig a konkrét igent vagy nemet. Meddig mehet el az egyház a véleményformálásban?

– Ahogy korábban is tettük, most is biztatjuk a Magyarországi Evangélikus Egyház tagjait, hogy felnőtt magyar állampolgárként éljenek szavazati jogukkal. A protestáns értékrendtől idegen a közönyös passzivitás, de az is, hogy felülről mondjuk meg, hogyan kell „jól” szavazni.

– Miért tér el a protestáns értékrendtől a passzivitás?

– Sajnos, a protestáns szót manapság sokan félreértik: valamiféle negációnak, tagadásnak, mindennel szembeforduló kritikának tartják, pedig a szó alapjelentése kifejezetten pozitív töltésű. Aki a protestáns, az kész egy jó ügyért (PRO!) kiállni, és bátran tanúskodni róla mások előtt is. Ez a következetes magatartás nem egyeztethető össze a gyáva, arctalan passzivitással.

– Sokan azt mondják, hogy rossz kérdésre nem tudnak jól válaszolni, ezért inkább otthon maradnak. Nekik mit mondana?

– Lehet vitatkozni arról, hogy milyen a kérdés, de most erről szól a kiírt népszavazás. Állampolgári jogunk és feladatunk, hogy az itt és most feltett konkrét kérdésre szabad és jó lelkiismerettel választ adjunk.

– Hivatalos egyházi álláspont hiányában, mégis mi alapján döntsenek az evangélikus hívek október 2-án?

– Kérjük, hogy alapos, körültekintő tájékozódás után, Isten igéjén tájékozódó lelkiismerettel, a Szentlélek vezetését kérve hozzák meg felelős döntésüket a szavazó fülkében.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!