Luther élete és a ma reformációja – Programajánló

Luther élete és a ma reformációja – Programajánló

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Mi köze A Kockásfülű Nyúlnak Luther Márton életéhez? És egy blognak a reformációhoz? Október a reformáció hónapja, ebből az alkalomból két izgalmas közéleti és kulturális eseményt ajánlunk, amelyek talán segíthetnek megérteni a 499 évvel ezelőtt elindított folyamatokat és megfogalmazni annak aktualitását, mai üzenetét.

Animált reformáció

A reformáció 500. évfordulójára a Magyarországi Evangélikus Egyház egy tíz részes animációs sorozatot készíttet Luther Márton életéből. Rendezője Richly Zsolt, akinek A Kockásfülű Nyúl vagy Kíváncsi Fáncsi történeteit is köszönhetjük; írója pedig a katolikus költő, Lackfi János. A Kritizátor blog beszámolója szerint Richly a rajzfilm látványvilágának megtervezésekor a XV-XVI. században használt fametszetekhez nyúlt inspirációért, és a végeredmény egészen különleges lett. Lackfi pedig „Richard Friedenthal Luther élete és kora c. könyvének felhasználásával olyan szövegkönyvet sikerült alkotnia, ami megőrizte az archaikus jellegét, ugyanakkor könnyen érthető és hallgatása élvezetes a modern kor emberének is.

Luther Márton élete című rajzfilmsorozat teljes egészében a reformáció jövőre esedékes, 500 éves évfordulójára készül el Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Luther Kiadója és a MEE Reformációi Emlékbizottsága megbízásából. A 2. és az 5. epizódokat azonban csütörtökön is megnézheti a Bem moziban minden érdeklődő, aki részvételi szándékát jelzi a szervezők felé a lutheranimation@lutheran.hu címen.

A filmbemutatóhoz csatlakozó ökumenikus kerekasztal-beszélgetés moderátora dr. Fabiny Tamás püspök lesz, résztvevői pedig Mesterházy Balázs esperes (Magyarországi Evangélikus Egyház), Hell Gabriella hitoktató (Magyar Katolikus Egyház) és Csernák István ny. szuperintendens (Magyarországi Metodista Egyház).

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!