Spotlight: a film, ami miatt nagyon várjuk már 2016-ot

Spotlight: a film, ami miatt nagyon várjuk már 2016-ot

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Nagy Szabolcs
Az akadémiai díjak kiosztásának közeledtével elindul a nagy hajrá a legjobb film titulusáért, és a Spotlight (hazai bemutató: február 4.) joggal száll harcba érte. Ha jósolni szeretnénk, a Room vagy a Saul fia remeklése ellenére, ez a film képes lehet elhozni az aranyszobrot, és ez jól is van így. Még ha morális kérdésekben nem is ad iránymutatást, cselekvésre inspiráló, precíz alkotásról beszélhetünk. Nem sok ilyen kerül mostanában a szemünk elé, mégis hiányérzetünk maradhat.

Guys, listen. Everybody 's gonna be interested in this. (Srácok figyeljetek, ez mindenkit érdekelni fog.)

Walter Robinson (Michael Keaton) főszerkesztő ezen mondatával kezdődik a történet, amely mindent megváltoztatott. 2002. január 6-án az amerikai katolicizmus fővárosában, Bostonban, öt újságíró állt ki több mint ezer – katolikus papok által molesztált – áldozat igazságáért. A Boston Globe Spotlight csapata több mint ezer áldozat megkérdezésével rántotta le a leplet kétszáz katolikus papról, illetve a katolikus egyház eltussolási módszereiről. Az eset alapvetően megváltoztatta a 21. századi ember kialakított képét a római katolikus egyházról. Ennek a sztorinak köszönhetően, a közgondolkodásból többnyire kitörölhetetlen az a prekoncepció, hogy a legtöbb katolikus pap igazából kiskorúak bántalmazásával foglalkozik.

A továbbiak a KötőSzó blogon olvashatóak.

Címkék: KötőSzó - Spotlight - film -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!