A vallásosak irigyek, az ateisták pedig hülyék?

A vallásosak irigyek, az ateisták pedig hülyék?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra
Egy kutatás eredményei szerint az ateista gyerekek nagylelkűbbek és jószívűbbek vallásos társaiknál, egy másik szerint pedig az ateisták az agyuk kisebb részét használják. Mit mutatnak meg és mit nem ezek az eredmények?

A vázolt kutatási eredményeknek köszönhetően két alaptétel látszik megdőlni: az egyik, hogy erkölcsös ember csak vallásos lehet (az amerikaiak 53 százaléka gondolja ezt), a másik, hogy a közvélekedés szerint az ateisták a felvilágosult okosak és a hívők a naiv butuskák. Remek, hogyha az ehhez hasonló kutatások árnyalják a képet. Mégis az a benyomásunk támadhat, hogy az eredmények tálalása semmi mást nem segít elő, minthogy mindkét csoport elégedetten dörzsölheti össze a tenyerét: lám-lám. 

Az első kutatásban mintegy 1200, 5-12 éves gyereket vizsgáltak hat teljesen különböző országban (Kanadában, Kínába, Jordániában, Törökországban, az USA-ban és Dél-Afrikában) és egy egyszerű kísérletet végeztek el velük: a gyerekeknek matricákat kellett megosztaniuk velük azonos iskolába járó, azonos etnikai csoportba tartozó, ismeretlen társaikkal. A kutatók ez alapján vonták le azt a következtetést, hogy az ateista gyerekek adakozóbbak. De vizsgálták azt is, hogy a gyerekek hogyan ítélik meg, ha egy társuk kárt okoz nekik és milyen büntetést tartanak indokoltnak. A vallásos gyerekek általában gonoszabbnak és büntetésre méltóbbnak ítélték mások cselekedeteit az ateistáknál. Megállapításaik szerint a vallásos gyerekek ítélkezőbbek. Az eredeti kutatás a Current Biology folyóiratban jelent meg. 

Azok, akiknek volt szerencséjük szigorú vallási közösségekkel érintkezni, most bizonyára lelkendeznek, hogy személyes benyomásaikat igazolta a tudomány. Akár fel is sóhajthatnak: nem velem volt a baj. A jelenség, amit a tanulmány hazai fogadtatása is jelez, éppen ezért megérhet néhány gondolatnyi kitérőt.

A továbbiak a KötőSzó blogon olvashatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!