5 ország, ahol valóban veszélybe kerülhetsz a vallásod miatt – Vallásszabadság: nem csak hab a tortán

5 ország, ahol valóban veszélybe kerülhetsz a vallásod miatt – Vallásszabadság: nem csak hab a tortán

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
A vallásszabadság ritka kincs: Földünk népességének 74 százaléka él olyan országban, ahol súlyosan korlátozzák a vallásszabadságot – derült ki az Egyesült Államok külügyminisztériumának legutóbbi, vallásszabadságról szóló nemzetközi jelentéséből.

A súlyos korlátozás azt jelenti, hogy ezeken a területeken az embereket az állam vagy a kormány (akár kivégzéssel is!) büntetheti az istenkáromlás vagy a hitehagyás vétsége miatt, illetve lerombolhatja az istentiszteleti helyeket.

A Föld nyugati féltekéjén egyre gyakrabban hivatkoznak vallásszabadság megsértésére a legkülönfélébb esetekben. Ezek az esetek leginkább azt mutatják: 

Nehezen tudunk különbséget tenni a valódi vallásszabadság, illetve aközött, amikor azért a jogért harcolunk, hogy vallásunkat más emberek diszkriminálására használhassuk.

Egy keresztény pék például Amerikában erre a jogra hivatkozva nem készítette el egy meleg házaspár tortáját. (Magyarországon is volt néhány olyan eset a közelmúltban, amely után sokan vallásüldözést kiáltottak. Ilyen volt például az a flashmob, amelyben radikális aktivisták áldoztatást utánozva abortusztablettát szolgáltattak ki az abortusz teljes betiltásáról szóló lengyel tervezet elleni tüntetésen.)

Túl azon, hogy ezeket a kérdéseket is alaposan körül kell járni, belátható, hogy a vallásszabadság a föld országainak kétharmadában azonban nem csak hab a tortán: hiánya emberek életébe kerülhet.

Mostanában egyre többen adnak hangot abbéli aggodalmuknak, hogy vallásszabadságuk, illetve vallásuk támadásoknak van kitéve. Bemutatunk öt országot, ahol a vallásszabadság valóban sérült vagy egyáltalán nem is létezik. Észreveszed a különbséget?

Folytatás a KötőSzó blogon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!