Hangolódó #8 | Simon & Garfunkel

Hangolódó #8 | Simon & Garfunkel

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkban a Simon & Garfunkel életműből szemezgettünk.

Szentháromság ünnepe utáni 18. vasárnap - Mt 22,34-40

Amikor a farizeusok meghallották, hogy a szadduceusokat elhallgattatta, összegyűltek. Egyikük pedig, egy törvénytudó, kísérteni akarta őt, és megkérdezte tőle: Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben? Jézus így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.” Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” 

Szeretem ahogy Jézus tanít. Olykor frappáns történetekkel és példázatokkal látja el a tanítványokat, máskor szigorúan a szájukba rágja mit kell tenni, ha őt követjük, mégis azt szeretem leginkább szemlélni, amit a cselekedeteivel visz véghez. A legnagyobb tanítás, a fentebb olvasható most vasárnapi textuson kívül mindig az, ahogyan Jézus cselekszik. És itt nem az a legfontosabb, hogy mit csinál, vagy hogy kivel csinálja. Az igazán fontos az, hogy hogyan. Jézus minden lépése harmóniában van Istennel. Mindig szereti az Urat teljes szívéből, teljes lelkéből és teljes elméjéből és mindig szereti felebarátját, mint ahogy magát. Egyszerűen átsugárzik rajta Isten szeretete. Ennél nagyobb biztonságot és bizonyosságot nem kaphattunk volna Istentől. 

Paul Simon és Art Garfunkel munkássága attól igazán megfogható és szerethető, hogy megküzd ezzel az elképzeléssel. Zenéjük sarkal minket arra, hogy szeressük és komolyan vegyük egymást, miközben azon elmélkednek, hogy őket kik szeretik vagy, hogy ők kiket szeretnek. Teológia látásmódjuk gyönyörűen összpontosul a békét hirdető Benedictus-ban, az ember esendőségéről szóló Blessed-ben vagy az egyház maradandóságáról gondolkodó A Church is Burning-ben. Mégis, a legfontosabb mondanivaló a Homeward Bound című számban jelenik meg, ahol a lírai én kiénekli magából igazi vágyát: az otthonra találást. A The Leftovers kapcsán már említettük ezt az érzést, a sorozatban ezzel a számmal is énekeltetik ki a főszereplő Kevin Garveyval az emberiség legnagyobb törekvését. Krisztus szeretetének biztonsága ehhez az otthonra találáshoz segít minket. Mint ahogy kicsit a Simon & Garfunkel is. 

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!