AJÁNLÓ: Közelebb az éghez

AJÁNLÓ: Közelebb az éghez

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Kő András, fotó: a szerző archívumából
Egy középkori tudós szerint a csillagok is csak egy hajszálon kapaszkodnak az égbe. Vajon az óriási mamutfenyők miért nőnek olyan magasra? A világ legnagyobb fája a Sequoia Nemzeti Parkban található. William T. Sherman tábornokról kapta a nevét: 82 méter magas, 1500 tonnányi, a törzs átmérője a fa tövénél 25,5 méter. Nincs gondja az élet hosszával: 3500 éves. Csak az ember érzi – miközben hátrahajló gerinccel a tábornok koronáját lesi –, hogy nem napokkal, nem is évekkel, hanem csupán szívdobbanásokkal mérhető az élet.

Nyelvünkben vannak bizonyos szavak, amelyek hibátlanok, magyarosak, de a köznapi használat során helyénvaló az óvatosság – figyelmeztet bennünket Bernáth Aurél festőművész. Példának hozza fel az „elbűvölő” szót, mondván: az „elbűvölőben” akkora túlzás van, hogy egyetlen kifejezés az életen túli világba rukkoltat minket. Ez sok! S a nyelvben a pontosság a legnagyobb erény. „Elbűvölni” senki sem tud bennünket – teszi hozzá a festő –, csak a szerelem.

És mégis. Az észak-amerikai óriás mamutfenyők láttán így kiáltottam fel: „Elbűvölő!” Megrendített a természet fensége.

Szinte hihetetlen, de Földünk legmagasabb és legöregebb faóriásairól a 18. század közepéig azt sem tudták, hogy a világon vannak. Egy Kaliforniában utazó szerzetes említette először 1769-ben. Tudományos leírásuk azonban még majdnem egy évszázadot váratott magára. Nevüket egy 1770-től 1843-ig élt cseroki indiánról, Sequoyahról kapták, aki a cseroki ábécé megalkotója volt.

Az örökzöld mamutfenyő a nyugati partvidéken, az Észak-Kaliforniától Dél-Oregonig húzódó sávban, mintegy ezer méter tengerszint feletti magasságig összefüggő erdőket alkot. Fentebb (1400 és 2600 méter között) és valamivel kisebb területen, de így is legalább négyszáz kilométer hosszan a kaliforniai Sierra Nevada hegység nyugati oldalán az óriás mamutfenyőket találjuk. A két faj növésre hasonló. A legmagasabbak a száz métert is meghaladják, és törzsük átmérője tíz–harminc méter. Az örökzöld mamutfenyő azonban ritkán éri el az ezerötszáz éves kort, míg az óriás mamutfenyő átlagos életkora ennek éppen kétszerese, mintegy háromezer év. Az ószövetségi szerzők szerint a leghosszabb életű ember a 969 évet megélt Matuzsálem, Noé nagyatyja volt. Maga Ádám is 930 évig élt. (Más kérdés, hogy milyen időszámítási, kronológiai rendszerbe illeszkedett bele ez a közel ezer-ezer esztendő.)

A témáról bővebben olvashatnak az Evangélikus Élet 2016. április 10-én megjelenő számában. 

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!