Imádkozzuk együtt a Miatyánkot! – Az evangélikusok is csatlakoztak Ferenc pápa felhívásához

Imádkozzuk együtt a Miatyánkot! – Az evangélikusok is csatlakoztak Ferenc pápa felhívásához

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír. Fordította: Tőzsér Endre SP. Fotó: Vatican News, továbbá: reformatus.hu, Külügyi Iroda, valamint LWI.org, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Róma – A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa az Lutheránus Világszövetség vezetésének bátorítására arra kéri egyházunk híveit, hogy ma déli 12 órakor csatlakozzanak Ferenc pápa felhívásához a Miatyánk közös elimádkozására. Egy helyen most nem tudunk közösen összejönni, hogy imádkozzunk, de ha a Jézustól tanult imádságot együtt mondjunk, akkor tér és idő fölött össze leszünk kötve egymással és a világ más keresztényeivel. Az imádságban egyesülve imádkozunk Isten irgalmáért, gyógyító erejéért és a járvány elmúlásáért.

Március 22-én délben az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa felhívással fordult a különféle felekezetekhez tartozó összes keresztényhez, hogy március 25-én, szerdán délben mindenki együtt imádkozzon a Magasságos, Mindenható Istenhez. A felhíváshoz a világ nagy egyházi szervezetei, köztük a Lutheránus Világszövetség is csatlakozott.

A pápa a következő felhívást tette az Úrangyala elimádkozása után:

„Ezekben az emberpróbáló napokban, amikor az emberek a fenyegető világjárványtól rettegnek, szeretném javasolni az összes kereszténynek, hogy egyesített hanggal, együtt esedezzünk az Ég felé. Kérem az összes egyház és az összes keresztény közösség vezetőjét, valamint a különféle felekezetekhez tartozó összes keresztényt, hogy imádkozzon a Magasságos, Mindenható Istenhez, és mondjuk el egyszerre azt az imát, amelyet Urunk, Jézus tanított nekünk. Kérek tehát mindenkit, hogy egyrészt mindennap többször is imádkozza el a miatyánkot, március 25-én, szerdán délben viszont közösen, mindnyájan együtt imádkozzuk. Azon a napon, amikor sok keresztény arra emlékezik, hogy Szűz Mária hírt kap az Ige megtestesüléséről (Gyümölcsoltó Boldogasszony), az Úr hallgassa meg összes tanítványa egy lélekkel mondott imáját, kik a feltámadt Krisztus győzelmének megünneplésére készülnek.

Ugyanezzel a szándékkal március 27-én, pénteken, 18 órakor imát fogok vezetni a Szent Péter-bazilika előtt, de a tér üres lesz. Már most hívok mindenkit, hogy lélekben kapcsolódjon ehhez az imához a tömegkommunikációs eszközökön keresztül. Meghallgatjuk Isten igéjét, elmondjuk könyörgéseinket, imádjuk az Oltáriszentséget, mellyel a végén Urbi et Orbi áldást adok, és ehhez hozzákapcsolódik annak lehetősége is, hogy bárki teljes búcsúban részesüljön.

A vírus világméretű terjedésére az ima, az együttérzés és a gyengédség világméretű terjedésével akarunk válaszolni. Maradjunk egyek! Éreztessük meg közelségünket a legmagányosabb és leginkább megpróbált emberekkel! Éreztessük meg közelségünket az orvosokkal, az egészségügyi dolgozókkal, az ápolókkal és ápolónőkkel, az önkéntesekkel… Közelségünket a hatóságokkal, akiknek szigorú intézkedéseket kell hozniuk, de a mi érdekünkben! Közelségünket a rendőrökkel és a katonákkal, akik próbálják fenntartani a rendet az utcákon, gondoljunk rájuk, hogy megtegyék mindazt, amit a kormány kér tőlük valamennyiünk java érdekében! Éreztessük meg közelségünket mindenkivel!"

Támogatják a világ egyházai a felhívást

Olaf Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsa (EVT) főtitkára, Christian Krieger, az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) elnöke és Najla Kassab, a Református Egyházak Világközössége (REV) elnöke is pozitívan és a krisztusi egység szellemében fogadta a kezdeményezést és csatlakozásra hívják a gyülekezeteket szerte a világban. 

A REV felszólításában Najla Kassab arra kérte a tagegyházakat, hogy „hordozzák egymást imádságban, tegyenek erőfeszítést arra, hogy kapcsolatukat elmélyítsék, erőteljes kommunikációval és kihívásaik, szükségeik és reménységük megosztásával.”

„A súlyos kihívások közepette a minket egyesítő közös imádság alkalmai egyben arra is emlékeztetnek, hogy valamennyien az emberiség családjának tagjai vagyunk„ – fogalmazott az EVT főtitkára. 

A CEC elnöke szerint a világ ma egységre hív minket. „Nem csupán a gyilkos járvánnyal folytatott küzdelemben, hanem azért is, hogy átérezzük a támogató közösséget, ami arra figyelmeztet, hogy vonjuk le a tanulságot a mostani krízisből”.

A Lutheránus Világszövetség is csatlakozik az imához

Az LVSZ főtitkára, Martin Junge is arra kérte világszerte az evangélikusokat, hogy csatlakozzanak a pápa felhívásához és imádkozzák együtt a Miatyánkot. „Egyházként nem tudunk sajnos egy helyen, azaz templomainkban összejönni, de a Jézus által tanított imádságban egyek lehetünk a távolságok és az időbeli korlátok ellenére. Együtt az imádságban könyörögjünk Isten irgalmáért és gyógyító erejéért és ennek a járványnak a végéért. Együtt kell imádkoznunk és együtt kell dolgoznunk, mert a jelenlegi járványhelyzetet csak akkor tudjuk leküzdeni, ha az emberek és a nemzetek összefognak” – mondta Junge.

Egyházunk is támogatja a kezdeményezést

A Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa az Lutheránus Világszövetség vezetésének bátorítására arra kéri egyházunk híveit, hogy ma déli 12 órakor csatlakozzanak Ferenc pápa felhívásához a Miatyánk közös elimádkozására. Egy helyen most nem tudunk közösen összejönni, hogy imádkozzunk, de ha a Jézustól tanult imádságot együtt mondjunk, akkor tér és idő fölött össze leszünk kötve egymással és a világ más keresztényeivel. Az imádságban egyesülve imádkozunk Isten irgalmáért, gyógyító erejéért és a járvány elmúlásáért.

Címkék: egyház - világ - Pápa - imádság -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!