Közös imával, egy héten át

Közös imával, egy héten át

Share this content.

Forrás: haon.hu, szöveg: SZD
Debrecen – Az Istenszülő Oltalma Görögkatolikus Főszékesegyház adott otthont vasárnap délután a 2020-as ökumenikus imahét első alkalmának. A szentmisén köszöntőt mondott dr. Seszták István görögkatolikus főhelynök, igét hirdetett Vad Zsigmond református esperes, az imaközösséget Kapin István görögkatolikus parókus vezette. A Krisztus-hívő felekezetek közül jelen volt Sipos Barnabás ortodox paroxhus, valamint Debreceni Baptista Gyülekezet vezetője, Bereczki Lajos is, az evangélikusok képviseletében pedig Asztalos Richárd lelkész.

Seszták István minden Krisztus-hívő felekezetet köszöntött az ökumenikus közösségformáló hét első estjén. – Imádkozzunk egymásért és azért, hogy az emberség áttisztítsa szívünket és lelkünket. A keresztény ember számára világos kihangsúlyozni, hogy az emberség az isteni ember emberségéből fakad. Jézus Krisztus valóságos emberi mivoltából tanított és tanít ma is, s mi örömmel, szeretettel, tisztelettel teszünk tanulságot – fogalmazott a főhelynök.

A híveknek dr. Krakomperger Zoltán római katolikus plébános is megszólította, Asztalos Richárd evangélikus lelkész Márk evangéliumából olvasott fel, majd Vad Zsigmond köszöntötte az egybegyűlteket.

Vad Zsigmond igehirdetésében arról beszélt, hogyan jutott el Pál hajóval Jeruzsálemből Rómába. „Nem könnyű eljutni a célig. A természet erői nem akadályozhatják meg Isten tervének megvalósulását, mint ahogyan az ember sem. Ez alapigazság, s jó ezt bizonyosságként szívünkbe zárni. S hogy mi a különbség a Krisztusban hívők és nem hívők között? A külső körülményeket tekintve semmi. Pálékat ugyanúgy dobálja a vihar, ugyanúgy szenvednek és éheznek a hajón a történet szerint. A világ egy hajó, melyben mindannyian utazunk. A Krisztust követő ember is ugyanúgy szenved a gazdasági válságban, mint a nem hívő. A klímaváltozás, az éghajlati viszonyok változása, az elemi csapások, a politikai vezetők tévedései, a korrupció vagy éppen a bűnözés miatt ugyanazok a hatások érnek bennünket. A különbség, hogy Pálnak nem volt halálfélelme a hajón, mert tudta, hogy Isten védelmezni fogja őt” – világított rá Vad Zsigmond.

Az ökumenikus imahét Debrecenben január 20-án, hétfőn folytatódik a Miklós utcai evangélikus templomban, ahol Derencsényi István református lelkészi főjegyző hirdet igét. A következő napok perselyadományát a Debreceni Nagytemplom A külső 24 új harangjának egyike elkészítésére ajánlja fel a debreceni ökumenikus közösség.

A debreceni imahét következő alkalmait itt találják meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!