Közösség a tudományért

Közösség a tudományért

Share this content.

Forrás: nyirgorkat.hu. Szöveg és fotó: DOSZ Hittudományi Osztály
Nyíregyháza – Március első hétvégéjén került megrendezésre a Doktoranduszok Országos Szövetsége Hittudományi Osztályának éves nemzetközi teológuskonferenciája, amelynek idén a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola adott otthont. Az immáron kilencedik szimpózium újra lehetőséget biztosított arra, hogy a teológia és vallástudomány területein kutató graduális illetve posztgraduális képzésben résztvevő hallgatók bemutathassák kutatási témáikat.

A közel háromnapos rendezvény 2019. március 1-én, pénteken vette kezdetét ünnepélyes megnyitóval, melyet számos előadó és vendég tisztelt meg jelenlétével.

Kiss Gábor, a Doktoranduszok Országos Szövetsége Hittudományi Osztályának elnöke, a konferencia szervezője köszöntőbeszédében kiemelte, hogy az idei évben több mint 60 előadó kaphatott lehetőséget doktori tézisének bemutatására.

A konferencia megnyitóján jelen volt Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska A. Ábel nyíregyházi és dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök. A tanácskozás további védnökei voltak Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi, dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Steinbach József a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke.

Dr. Véghseő Tamás rektor megnyitó beszédében kiemelte: „Intézményünkben a doktoranduszkonferenciáknak már komoly hagyománya van. Nagyon fontosnak tartjuk a kutatók utánpótlásának a segítését, hiszen saját intézményünk szempontjából is ennek kiemelt jelentősége van. Támogatni kell azokat a fiatalokat, akik kutatói pályájuk elején vagy doktoranduszképzésük közepén járnak.”

Az idei év tanácskozását megtisztelte köszöntőlevelével Luis Francisco Ladaria Ferrer SJ bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa is: „Szeretném kifejezni Önnek és a résztvevőknek őszinte nagyrabecsülésemet a figyelemreméltó teológiai-kulturális kezdeményezést illetően, ami illeszkedik az evangelizáció lényegi küldetésének medrébe, amelyről nem lehet lemondani, s amely arra hív, hogy minden történelmi korban és minden emberrel érthető módon megismertessük az isteni kinyilatkoztatást. Jelen körülményei között egy soknemzetiségű társadalomban, amit a vallási pluralizmus jellemez, a teológia tanulmányozásának szembe kell néznie a posztmodern kihívásaival egy megfelelő módszertant alkalmazva, ami nyitott nem csak a hit tartalmaira, hanem a mai kultúrával való szembesítésre.”

Az idei évben már a rendezvény első napján megkezdte munkáját több tudományos szekció is, így rendhagyó módon nem a konferencia első napján hangzottak el a plenáris előadások. A szimpózium előadói kilenc tudományterületre osztva - egyházjogi, egyháztörténeti, szisztematikus és alkalmazott teológiai, liturgiatudományi, vallástudományi, biblikus és interdiszciplináris szekciókban - tarthattak előadást, melyeket a hazai és nemzetközi teológiai és vallástudományi képzés elismert oktatói vezettek.

A konferencia vendége volt dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök, dr. Véghseő Tamás és dr. Janka György egyháztörténészek, valamint Horváth Tamás egyházjogász a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola képviseletében, dr. Linczenbold Levente az Egri Érseki Hittudományi Főiskola egyházjogtanára és az Egri Érseki Bíróság officiálisa, dr. Patsch Ferenc SJ a Pápai Gergely Egyetem oktatója, dr. Csiszár Klára német pasztorálteológus, dr. Pákozdi István a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola liturgiatanára, dr. Vassányi Miklós valláskutató, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora és tanszékvezetője, dr. Kustár Zoltán illetve dr. Bodó Sára, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense. 

A konferencia másnapján, szombaton három plenáris előadás hangzott el dr. Csiszár Klára, dr. Patsch Ferenc SJ és dr. Nagypál Szabolcs teológusoktól, melyek a teológia aktuális kihívásaira igyekeztek válaszokat keresni. Az előadások a későbbiekben magyar és angol nyelvű tanulmánykötetekben jelennek meg itthon és külföldön egyaránt.

A DOSZ Hittudományi Osztályának konferenciája azonban nem pusztán csak a tudományos eszmecsere helyéül szolgált, hanem Nyíregyháza és a görögkatolikus egyház kulturális értékeinek megtekintésére is lehetőség nyílott.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!