Közösségben – Hívás kampány az EHÉ-n

Közösségben – Hívás kampány az EHÉ-n

Share this content.

Forrás: kozossegben.hu
Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem a lelkészi és hitoktatói életpálya népszerűsítésére kampányt indított. A nyílt napon már kézbefogható volt A Hívás a lelkészi és hittanári pályára című brosúra, amely szeretné azt bemutatni, mit jelent Isten hívását meghallani és válaszolni rá. A füzethez kapcsolódóan most egy honlap is készült, amely a www.kozossegben.hu címen a lelkészi, hitoktatói hivatásba készülőket hívja a pályára.

Az alábbiakban Szabó Lajos rektor beköszönő gondolatait adjuk közre:

Az élet legszebb pillanatai azok, amikor egy sorskérdésünk hirtelen és egyértelműen megvilágosodik előttünk. Nagyon kedvelem ezeket a perceket. Fantasztikus dolog, ha biztosan tudom, kivel és merre megyek tovább. Nincs bennem szomorúság, kétség vagy félelem. Ezek a tuti biztos pillanatok nagy energiát adnak, és hihetetlen magabiztosságot. Szükségünk van rájuk.

Ugyancsak örömteli érzés, ha jóízűen tudunk dönteni egy számunkra életbevágó témában. Ezek sorába tartozik az a kérdés, hogy mi legyen a hivatásom, milyen pályát válasszak. Nagyon korán megkérdezik a kisgyerektől: mi szeretnél lenni? Később saját kérdésünkké válik, az egyik legnagyobb kérdéssé: milyen hivatást választasz? A válaszadáshoz szeretnénk most egy meghívást átadni.

Nem titkolt szándékunk ebben a kiadványban, hogy kedvet és bátorságot ébresszünk fiatalokban az egyházi pályák és hivatások iránt. Ma is nagy szükség van azokra a fiatalokra, akik úgy érzik, ők tudnak valami egészen sajátosat „lépni” másokért, és látnak fantáziát abban, hogy a keresztény közösségek építésén dolgozzanak. Külön személyes ajándék az, ha valaki a lelkészi vagy a hittanári pályához érez kedvet.

Egy egyszerű érzés is elég az induláshoz: szeretném azt csinálni, amit az iskolalelkészünk. Szeretnék úgy dolgozni, ahogyan a gyülekezetünk lelkésze végzi a munkáját. Ha ilyen gondolatunk van, akkor beszéljünk erről bátran a hittanórai, ifjúsági köri társainkkal vagy a lelkészünkkel, hittanárunkkal! Isten Szentlelke egy nagyon apró kis jelzéssel, lelkünkben motoszkáló érzéssel is elérhet minket. Vezethet a döntés felé. Egyre erősebben hallom: rád szükség van az egyházban.

Néha már azt kezdem érezni, hogy a tudásomra, tehetségemre és a szeretetemre sokan várnak a jövőben ezen a pályán. Az elhívás így érlelődik.

Életem felejthetetlen pillanata az, amikor egy forró nyár végi napon egy lelkészavatáson a szombathelyi templomban én is megértettem, hogy mégiscsak lelkésznek kellene mennem. Minden pályaválasztás csodás perce az életnek.

Gyermekeimé is, sok ismerősömé is megmaradt emlékezetemben a maga fényében. Örülnénk annak, ha ez a honlap több fiatalban is ilyen pillanatot ébresztene. Felszínre hozná a mélyben már meglévő, de bizonytalan vágyat az egyházi munka iránt. Egy biztos, nagy szükség van ma az evangélikus egyházban fiatal emberekre, akik átveszik és saját kortársaik számára lelkesen hirdetik és tanítják a Jézus Krisztusról szóló evangéliumot. Egy csöppnyi belső hangra is bátran hagyatkozhatunk, mert Isten megsegít minket ebben a döntésben. Egy rövid imádságot pedig jó elmondani: mutasd meg tervedet velem kapcsolatban, Istenem, és adj bátorságot a döntésemhez! Így legyen!

Szabó Lajos • EHE, Budapest

A honlap további tartalmai itt olvashatóak el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!