Közösségépítésre hívó hívő focikupa

Közösségépítésre hívó hívő focikupa

Share this content.

Forrás: lokal.hu
Budapest – Idén negyedszázados jubileumát ünnepelték az I. kerületi egyházi labdarúgó-bajnokságnak, amelyben a II. kerületi Budai Görögkatolikus Parókia csapata is részt vett, és a közönség különdíját is elhozta. Vecsey András főszervezőt az elmúlt 25 évről kérdezte a Lokál.hu.

A rendszerváltás után, 1994-ben keresett meg Riskó János, a Szilágyi Dezső téri református templom lelkésze, és Szabó Ágnes evangélikus képviselőtársam, hogy szervezzek egy focibajnokságot az egyházak, templomok között. Ezzel a jelszóval indultunk: »Labdába mindenki tud rúgni!« Már az első bajnokságon hat csapat indult, de az elmúlt 25 év alatt legtöbbször 12 csapat vett részt a játékban” – számolt be a Lokál Extrának Vecsey András főszervező, akitől azt is megtudtuk, hogy a bajnokság megrendezésétől még az olyan komoly sportsérülések sem tántorították el, mint a kettős lábszártörés, részleges szalagszakadás és kettős csuklótörés.

Az egyházi focibajnokság egyik célja az együttműködés volt az egyházak között a szocializmus alatti elnyomást, megfélemlítést követően. A különböző felekezetekhez tartozó hívő emberek közös sportja igazi közösségépítő tevékenység. Katolikus, evangélikus, görögkatolikus, református, görögkeleti egyházi méltóságok  esperes, plébános, pap, lelkész, parókus, ministráns, diakónus  máshol még nem találkoztak így.” Vecsey András hozzátette, a 25 éves rendezvénynek 15 éve Orbán Viktor miniszterelnök a fővédnöke, aki számos ajándékkal jutalmazta a legjobban teljesítőket: a gólkirályt, a legjobb mezőnyjátékost és a legjobb kapust.

Hálás köszönettel tartozunk díszvendégeinknek is, akik személyesen jelentek meg a bajnokságon, óriási örömet szerezve a résztvevőknek. Hívó/hívő szavunkra többen is eljöttek közénk: Puskástól Grosicsig, Buzánszkytól Geráig.

Az I. kerületi egyházak 25., jubileumi labdarúgó-bajnokságának végeredménye:

 • Tabáni Szent Sasok
 • Várvédő Lovagok
 • Szilágyi Dezső téri református templom
 • Szent Anna Sördögök
 • Szent Anna Plébánia II.
 • Szent Flórián görögkatolikus templom
 • Bécsi kapu téri evangélikus templom
 • Tabáni Szent Katalin Plébánia
 • Krisztinavárosi Plébánia
 • Budavári Mátyás-templom
 • Bécsi kapu téri evangélikus templom

Gólkirály: Oláh Tibor (9 gól, Várvédő Lovagok)
Legjobb mezőnyjátékos: Molnár Megyer (Tabáni Szent Sasok)
Legjobb kapus: Bálint Szabolcs (Szilágyi Dezső téri református templom)
Közönségdíj: Szent Flórián görögkatolikus templom csapata
Legidősebb játékos: Virág Gábor (70 éves, Tabáni Szent Katalin Plébánia)
Legfiatalabb játékos: Korbuly Balázs (9 éves, Tabáni Szent Katalin Plébánia)

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!