Köztünk az irgalmas szeretet az alap – Krámer György évkezdő gondolatai

Köztünk az irgalmas szeretet az alap – Krámer György évkezdő gondolatai

Share this content.

Szöveg: Krámer György
Budapest – Mivel a jelenlegi helyzet nem tette lehetővé a személyes találkozást és a közös újévi kezdést, ezért Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának igazgatója levélben küldte el köszöntését a munkatársak részére. „Az a reménységem, hogy ki-ki egészségben, családdal eltöltött ünnepléssel, pihenéssel töltötte az elmúlt két hetet – írta Krámer György. – Munkánk ugyanabban a rendben folytatódik, vagyis a járványhelyzet miatt bevezetett igazgatói utasítások továbbra is érvényben vannak.”

„Az év elején mindig elénk kerül az év bibliai igéje, amely most Jézus egyik mondatát idézi: »Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas!« (Lk 6,36)

Ha becsukom a szemem, és az irgalom szóra gondolok, akkor egy meghatározó gyerekkori élményem jut eszembe. Bonyhádon éltek a nagyszüleim, akiknél minden nyarat töltöttem. Nagyapám frontot megjárt ember volt. Fiatalon, 50 évesen ágyhoz, tolókocsihoz kötött lett az élete egy agyvérzés miatt. Nagymamám 16 éven keresztül gondoskodott róla. Nekünk, unokáknak mindez természetes volt. Nagyapámat is csak betegségével együtt ismertem, és nagymamámat sem tudom másként elképzelni, mint a folyamatos gondoskodást, kora reggeltől késő estig fáradhatatlanul a másikért létezőt. Nagyon szerettem velük lenni. Végtelenül biztonságos volt minden. Tudtam, hogy nagymama gondoskodása végtelen.

A mindennapi életünkre inkább jellemző az irgalom hiánya vagy éppen az ellenkező pólus, az irgalmatlanság, a gyűlölet. Mindennapi történeteink vannak az irgalmatlanságról. Buszon, vonaton, hivatalokban vagy kórházi folyosón, közösségi oldalakon, a hírekben újra meg újra szembejönnek velünk, megsebeznek ezek a történetek. 

2021 igéje azzal lelkesít, hogy nem ez a természetes. Bármennyire gyakori és elválaszthatatlan a mindennapjainktól, mégsem az irgalmatlanság, hanem éppen az odaadó irgalom a meghatározó. 

Az a kiváltságunk, hogy egy olyan közösséghez tartozunk, ahol az irgalomra épül fel minden. Az irgalom az egyház önkifejezésének, megnyilvánulásának, létezésének az alapja. A legfontosabb, amit Isten magáról elmondott, megtapasztalhatóvá tett nekünk Fiában, Jézusban, az éppen ez az irgalom. Az a kiváltságunk, hogy olyan közösségben lehetünk együtt, ahol az a természetes, hogy ezt az irgalmas szeretet várhatjuk el egymástól és ezt adhatjuk mi is a másik embernek. Persze ez nem sikerül mindig, de mindig törekedhetünk erre, és tudhatjuk, hogy ez a helyes, ez a kiindulópont.

Kezdjük el úgy együtt ezt az évet az irodán, hogy tudatosítjuk ezt magunkban. Tudatosítjuk a szavainkban, tetteinkben, egymás közti beszélgetéseinkben, a munkánk minden területén. Köztünk az irgalmas szeretet az alap. Ezt várhatjuk el egymástól és ezt adhatjuk egymásnak. 

Isten szeretetét és irgalmát tapasztaljuk meg ebben az új évben is, és így legyünk mi is szeretettel és irgalommal egymás felé!”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!