Krakkó lesz a következő LVSZ nagygyűlés helyszíne

Krakkó lesz a következő LVSZ nagygyűlés helyszíne

Share this content.

Szöveg: Balicza Klára
Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) tanácsa a 2019. június 13–18. között tartott ülésén döntést hozott arról, hogy a következő, 2023-as nagygyűlést – a Lengyelországi Evangélikus Egyház meghívására – Krakkóban szervezik meg.

Az LVSZ nagygyűlésére hat-hétévente kerül sor az egyházközösség hét régiója közül az egyikben. Lengyelország – Magyarországhoz hasonlóan – a kelet-közép-európai régióba tartozik. Ez a régió utoljára 1984-ben adott otthont a nagygyűlésnek, akkor Budapesten gyűltek össze az LVSZ egyházainak képviselői.

A szavazás előtt Jerzy Samiec elnök-püspök, Adam Malina zsinati elnök és Anna Wrezińska külügyi titkár röviden bemutatták a Lengyelországi Evangélikus Egyházat és az országot. Kiemelték, hogy a főként katolikus közegben az LVSZ jelenléte fontos tanúságtétel lehet a kisebbségi egyházak életképességéről, valamint irányt adhat az aktuális témákat érintő társadalmi párbeszédnek is.

A tanács megszavazta a nagygyűlés tematikus elemeit előkészítő nyolctagú bizottság tagjait, köztük dr. Fabiny Tamás elnök-püspököt is, aki a munkacsoport elnöki tisztjét tölti majd be a bizottság két évig tartó megbízatása során.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!