Krízisalapot hoztak létre az olasz protestánsok

Krízisalapot hoztak létre az olasz protestánsok

Share this content.

Forrás: reformatus.hu
Róma – A Tavola, a Valdens Egyház vezetőtestülete véglegesítette tervét a koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzet enyhítését szolgáló 8 millió eurós segélycsomag első üteméről. A rendkívüli alapból első körben az egészségügyi rendszert és ellátást közvetlenül segítő programok részesednek. A kritikus időszakot követően a járvány társadalmi és gazdasági következményeit kezelő és az újjáépítést támogató projektek kerülnek sorra.

A pillanatnyilag futó kezdeményezések orvosi felszerelések, védőeszközök beszerzését, az orvosok és ápoló személyzet munkájának támogatását szolgálják Bergamo, Brescia, Pesaro, Genova és Nápoly kórházaiban. Olaszország-szerte helyi egészségügyi szolgáltatások is segítségben részesülnek, a megelőzés jegyében, hogy rövid és középtávon biztosítani lehessen a megfelelő egészségügyi ellátást kórházon kívüli környezetben is.

A második támogatási körben szociális intézmények, idősotthonok, informális települések, hajléktalanok és a társadalmilag leginkább kiszolgáltatott közösségek részesülnek. Ezt a kezdeményezést egészíti ki hamarosan két fontos projekt az Olaszországi Protestáns Egyházak Szövetsége (FCEI) szervezésében, a Mediterrán Reménység nevű, menekültek befogadását támogató nagyszabású program keretében. Az informális településeken lakó menekültek kiemelt támogatásának egészségügyi és gazdasági vetülete egyaránt fontos a helyi valdens gyülekezetek bevonásával megvalósuló segélyprogramban.

A „Mediterrán Reménység” az olaszországi protestáns egyházak kezdeményezése, amelyet nem sokkal a Tunéziához közel eső, Európa legdélibb pontjaként ismert Lampedusa szigeténél 2013. október 3-án bekövetkezett, menedék reményében Európába tartó 368 migráns halálát okozó katasztrófa után indítottak el. A program több, egymással összefüggő területen támogatja a menedékkérők befogadását. Lampedusa szigetén megfigyelőállomást létesítettek, hogy megbízható adatokhoz és valós információkhoz jussanak a migráció kapcsán. Az állomás munkatársai egyben a szigetre érkező menekültek fogadásában is részt vesznek a helyi hatóságokkal és civil szervezetekkel együttműködve. Szicíliában a „kultúrák háza” nemcsak szállást biztosít a legkiszolgáltatottabb menedékkérők, kisgyermekes anyák és kíséret nélküli fiatalkorúak számára, hanem orvosi és pszichológiai támogatást nyújt és az integrációt elősegítő kulturális és lelki programokat szervez.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!