Kultúra és művészet a reformációban

Kultúra és művészet a reformációban

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Adámi Mária
Győr – A győri Esterházy-palotában beszélgetett Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester és Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész a reformáció kulturális örökségéről. Az est során Bede-Fazekas Csaba Kossuth-díjas operaénekes Ady Endre verseiből szavalt.

A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület és a Győr-Mosoni Evangélikus Egyházmegye szervezésében a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban rendezték meg az Útközben a reformáció című fórumbeszélgetés-sorozat negyedik alkalmát. A jelenlévőket Szemerei János püspök, a rendezvény fővédnöke köszöntötte. Az est folyamán Bede-Fazekas Csaba Kossuth-díjas operaénekes Ady Endre Istent kereső verseiből szavalt.

A dispután Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester és Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész, múzeumpedagógus, az Evangélikus Országos Múzeum munkatársa bevezették a közönséget a reformáció kultúratörténeti vonatkozásásaiba, így egyebek mellett szó volt a Szentírás anyanyelvre való fordításáról és annak az európai civilizációra gyakorolt hatásáról. A beszélgetőtársak kitértek a protestantizmus oktatásra kifejtett hatására, a lutheri tanítói elvre is. Medveczky Ádám érzékletesen kifejtette, hogy a zene és a hit között milyen kapcsolat lelhető fel, míg Zászkaliczky Zsuzsanna a templomi művészet és a protestantizmus kérdéskörét ismertette.

A beszélgetés második felében a közönség kérdései, hozzászólásai hangoztak el. Az estet Szűcs Péter Pál színművész, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület munkatársának köszöntője zártra.

 

Az Útközben a reformáció – Kultúra és művészet a reformációban fórumbeszélgetés teljes terjedelmében itt hallgatható meg:

 

KÉPGALÉRIA:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!