Kutató diákok egy evangélikus kutatóiskolában

Kutató diákok egy evangélikus kutatóiskolában

Share this content.

Szöveg: Kitajkáné Szántai Mária, Kituljak Eszter, Janurik Viktória
Szarvas – A 2018–2019-es tanévben, november 30-án – hagyományteremtő céllal – először rendezték meg az evangélikus iskolák kutató diákjainak konferenciáját a Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban, melyen 42 diák részvételével 31 dolgozatot mutattak be. Az izgatottan gyülekező résztvevőket Gadóné Kézdy Edit, a vendéglátó iskola igazgatónője köszöntötte. A pályázók 4 szekcióban mutatták be kutatási eredményeiket a háromfős zsűrik előtt.

A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumot a magyar nyelv és irodalom szekcióban Lauday Marcell (12/b), a társadalomtudományi szekcióban pedig Urbancsok Anett (12/a) képviselte. Marcell dolgozata az angol helyesírás problémáiról szólt. Diákunk egy olyan általa szerkesztett könyvön dolgozik, melyben összegyűjti a helyesírási anomáliákat és azt, hogy a szavak etimológiája szerint ő hogyan írná azokat másképpen. Előadása erről a gyűjteményről szólt. A zsűri több kérdést is feltett az érdekes téma kapcsán, s a végén arany minősítéssel értékelte munkáját. Segítő tanára Janurik Viktória volt. Urbancsok Anett gimnáziumi évei alatt több pályázaton is részt vett már sikeresen, ez alkalommal legjobb kutatómunkáit gyűjtötte össze bemutatójában. A zsűri elismerő bólogatásai ezüst minősítést eredményeztek számára. Az ő segítő tanára Kituljak Eszter volt. 

A nap zárásaként került sor az eredményhirdetésre. A kutató diákokat és felkészítő tanáraikat a konferencia megálmodója, dr. Érfalvy Lívia, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium igazgatóhelyettese is köszöntötte. Elmondta, hogy a diákok a sok tartalmas és gondolatokban gazdag pályaművel és előadással bebizonyították kitartásukat és lelkesedésüket a kutatómunka iránt, hiszen nem kis áldozat a túlterhelt, mindennapos iskolai munka után még a tudományos munkával is foglalkozni.  Minden résztvevő oklevelet és könyvvásárlási utalványt kapott.

Iskolánkban az Öveges labor átadása óta új lendületet kapott a természettudományos tárgyak oktatása. Az elmúlt években több tehetséggondozó projekt valósult meg a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával. Erre felbuzdulva kaptunk kedvet ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara által meghirdetett pályázatra jelentkezzünk. Az egyetemmel már a korábbi pályázatok alkalmával is sikeres volt az együttműködés, és az intézmény végzős diákjaink számára is kedvelt továbbtanulási célpont. Valószínűleg ez is, és korábbi eredményeink is szerepet játszottak abban, hogy pályázatunk pozitív elbírálásban részesült. Nagy örömmel fogadtuk, hogy meghívást kaptunk a Kutatóiskola cím átvételére. A rendezvényre Szegeden, az egyetem Bolyai épületében került sor november 30-án. Igen jeles társaságban lehettünk jelen, velünk egy időben hét másik intézmény is átvehette a megtisztelő címet. A díjazott iskolák: Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium (Sopron), Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium (Zenta), Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Garay János Gimnázium (Szekszárd), Kecskeméti Katona József Gimnázium, SZTE Gyakorló Gimnázium (Szeged), Vajda Péter Evangélikus Gimnázium (Szarvas).

Pályázatunk címe: Gyöngyvirágtól lombhullásig – Időjárási elemek megfigyelése és mérése lakókörnyezetünkben és annak hatásvizsgálata volt. A kutatásban iskolánk 10. évfolyamos, biológia tagozatos diákjai vesznek részt. A tanulók komplex természettudományos szemléletének és ökotudatosságának fejlesztését segíti a tervezett program. Az iskola tetején Szarvas Város Önkormányzatának fejlesztésében jelenleg is folyik egy napelemes rendszer üzembe helyezése. Az ezekkel kapcsolatos megfigyelések bevonásával szeretnénk a figyelmet a megújuló energiaforrásokra irányítani. Emellett az adatgyűjtés, feldolgozás során a tanulók digitális kompetenciái is fejleszthetők. Terveink szerint vizsgáljuk, hogy az időjárás változása milyen hatással van lakóhelyünk közelében a holtágak vízminőségére, ezért több alkalommal is sor kerül vízminta vételére és annak az Öveges laborban történő vizsgálatára. Egy év múlva, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett konferencián kell beszámolnunk az eredményekről.

Reméljük, hogy diákjaink számára példaértékűek a tudományos kutatómunkában elért sikerek, és sokan éreznek majd késztetést arra, hogy ők is részesei legyenek iskolánk kutatási projektjeinek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!