Kyrie eleison! – Uram, irgalmazz! – Nagy Tamásra emlékezve

Kyrie eleison! – Uram, irgalmazz! – Nagy Tamásra emlékezve

Share this content.

Szöveg: Fabiny Tamás
A Kossuth Rádió Napi ima sorozatában a mai napon Nagy Tamás építészről emlékezett meg Fabiny Tamás elnök-püspök. Az alábbiakban az ő gondolatait olvashatják.

Uram, irgalmazz – a liturgiának ez az ősi eleme ma az elhunyt kiváló építészre, Nagy Tamásra emlékeztet. Számos szakrális épületet tervezett, így például a gödöllői Szentháromság-templomot. Itt is különleges szerepet kapnak a fények. Az apszis 63 színes üvegablaka rejtett üzenetet hordoz. Egy orosz zeneszerző elmélete nyomán minden hangnak egy színt feleltet meg. Így vall erről az építész: „Ezt a hang–szín-kódot felhasználva az íves fal ablakaira a Kyrie eleison könyörgésünk gregorán dallamát írtam fel. Nem tervezett meglepetés: a színes üvegablakok akkor is világítanak, ha nem süt a nap odakint.” 

Most, hogy Nagy Tamás temetésére készülünk, egyáltalán nem süt a nap: a gyász komor felhői vannak fölöttünk. De a templom színes üvegablakai világítanak, és a felhangzik a Kyrie eleison, „Uram, irgalmazz”.

Amikor holnapután, vasárnap délután 5-kor Budapesten a Deák téri evangélikus templomban elbúcsúzunk Nagy Tamástól, akkor az általa tervezett szakrális helyeken megszólalnak majd a harangok. Aszódon és Dunaújvárosban, Mátraverebély-Szentkúton, Sopronnémetiben és Tatabányán és természetesen Gödöllőn. Kyrie, eleison. A színes üvegablakok akkor is világítanak, ha nem süt a nap odakint.

Csatolt állományok: 200717 NAPI IMA FABINY.mp3 -
Címkék: Fabiny Tamás - Nagy Tamás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!