Lássátok, hogy jó az Úr!

Lássátok, hogy jó az Úr!

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Mrkva Renáta negyedéves teológus-lelkész szakos hallgatót a pályaválasztásáról, az aszódi evangélikus gimnázium szellemiségéről és a gyermekekkel való foglalkozásról is kérdeztük.

Miért választottad a teológiát?

– Nagyszüleim és szüleim is rendszeresen templomba járó emberek, nálunk alapvető volt, hogy én is istentiszteletekre, gyülekezeti gyermekórákra járok. A hévízgyörki evangélikus közösség meghatározó volt a számomra. Az aszódi evangélikus gimnáziumba mentem továbbtanulni, ahol olyan szellemiséggel találkoztam, ami tovább erősítette a hitemet. Nagyon jó hittanóráim voltak. A pályaválasztásnál a diáktársaim mondták, hogy szerintük a teológiára

kellene jelentkeznem. Ez rádöbbentett arra, hogy nekem valóban ez az utam…

Mit jelentett számodra, hogy az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban tanultál?

– Az istentiszteletek, áhítatok és a heti két hittanóra az egész iskola légkörét meghatározta. Az aszódi iskola szellemisége elfogadó, másokra odafigyelő és a hitre nagy hangsúlyt fektető közösséget formált. Az órák mellett számos további alkalom is volt, így hittantáborokba is járhattunk, valamint az énekkari szolgálat által számos evangélikus gyülekezetet felkereshettünk.

A teológiai tanulmányaid alatt melyik terület vált különösen fontossá számodra?

– A gyülekezeti gyakorlat. Ebben azt szeretem, hogy megmutatja, hogy ha végzünk, akkor mi lesz a feladatunk. Különböző gyakorlatokat kell csinálnunk, ez számomra nagyon izgalmas terület.

Tanulmányaid mellett a hévízgyörki gyülekezetben gyermek-bibliaórákat tartasz, és évről évre az országos evangélikus hittanverseny segítője is vagy. Mit jelent számodra gyermekekkel foglalkozni?

– A gyermekek tisztaságát látni, megtapasztalni számomra igazán különleges. Már az órákra való felkészülést is élvezem! A bibliaórák előtt pedig különféle feladatokat kell kitalálnom, amiket ők majd elvégeznek. Nagyon jó látni azt az örömet, hogy milyen jókedvvel vesznek részt az órákon a fiatalok.

A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón mint segítő vettél részt. Mit jelent számodra a Szélrózsa?

– A sokszínűségét szeretem, azt, hogy rengeteg program közül választhatunk. És itt nem csak a zenei előadásokra gondolok, hiszen az áhítattól az egészen mély, beszélgetős alkalmakig számos olyan lehetőséggel lehet itt találkozni, ami megerősíti az embert. A Szélrózsa közössége igazán meghatározó, itt ismerik egymást az emberek, örömmel fordulnak a másik felé. Számos hallgatótársamhoz hasonlóan nekem sem kérdés, hogy megyek-e a találkozóra, számunkra az is fontos, hogy önkéntesek legyünk, és besegítsünk a munkába.

Melyik a számodra különösen meghatározó bibliai ige?

– „Érezzétek és lássátok, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki hozzá menekül.” [Zsolt 34,9] Ez volt a konfirmációs igém is. Nap mint nap megtapasztalom, hogy Isten itt van a közelünkben, hogy bármikor az Úrhoz fordulhatunk az imádságunkkal. Ő az, akire mindig számíthatunk! Számomra ez az érzés nem tud elveszni. Ezt az örömhírt szeretném majd minél több embernek továbbadni.

 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 29–30. számában jelent meg 2018. július 29-én.
Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!