Láttuk az ő csillagát (Mt 2,2b)

Láttuk az ő csillagát (Mt 2,2b)

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Blázy Árpád
„Nincs karácsony Corvin nélkül” – hangzott évtizedeken át a reklámszlogen egy azóta már letűnt, szűk látókörű s a keresztyénséget megvető érában. Megkeresztelve e hangzatos kijelentést, akár időtlenné is válhat: nincs karácsony csillag nélkül! Tehetjük ezt többek között azért, mert sok gyülekezetünkben ádvent és karácsony sincs betlehemi csillag nélkül! Évről évre kifüggesztjük templomaink előterében a mennyezet tetejéről lelógó-világító égi csodát. Jelezve minden templomba érkezőnek: immár újra közeleg az Üdvözítő születésének nagy napja. De vajon ismerjük-e az eredetét, hogy honnan származik e különös hangulatot varázsló s oly népszerű ünnepi alkalmatosság?

A szálak a németországi Herrnhutba vezetnek. Igen, oda, ahonnan a bibliaolvasó Útmutató is „hódító” útjára indult a 18. század első felében. Ez a napjainkban ötezer lakost számláló német kisváros az úgynevezett Három-sarokban fekszik, Lengyelország, Csehország és Németország ölelésében. Az evangéliumi életvitelhez ragaszkodó település eredete 1457-re nyúlik vissza, amikor is hazájukból elüldözött cseh–morva huszita testvérek érkeztek e helyre, hogy letelepedési engedélyt kapjanak.

A város neve maga is hitvallás: „Unter der Obhut des Herrn”, azaz „az Úr oltalma alatt”, rövidítve Herrnhut. Majd háromszáz évvel később (1732) itt alakult meg az a világmissziós közösség, amely ma mintegy kilencszázezer tagot számlál a világ harminc országában – Európában, Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában.

A herrnhuti csillag tulajdonképpen nem más, mint egy speciális kocka – úgynevezett kuboktaéder, melynek minden sarkát és peremét levágták. Az így létrejövő 26 lapos felületre 25 darab piramis kerül, 17 négyzet, 8 háromszög alaprajzú, illetve a felfüggesztés. E matematikai kifejezések hallatán azonban nem kell mindjárt a fejünkhöz kapnunk! A csillag megalkotóit ugyanis kizárólag az a szándék vezérelte, hogy arra a fényes planétára emlékeztessen, mely a bölcseket elvezette a világ Üdvözítőjéhez – Betlehembe.

A manufaktúra azóta is virágzik. Sőt manapság a látogatók szeme láttára készülnek – hatvanötféle változatban – a különböző színű és nagyságú csillagok, évente mintegy háromszázezer. A hajdanvolt tervezőkkel ma is egyetérthetünk abban, hogy ezen dísztárgy letisztult, mégis dekoratív szépségével valódi harmóniát és hamisítatlan békét sugároz, amely hozzájárulhat az Úr érkezésére való lelki készülődésünkhöz.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 81. évfolyam, 51-52. számában jelent meg, 2016. december 25. – 2017. január 1-jén.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!