A legtöbb gyerek nem látja a szerencsejáték-függőség tényleges veszélyeit

A legtöbb gyerek nem látja a szerencsejáték-függőség tényleges veszélyeit

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu, fotó: Fazekas Attila
Orosháza – A szerencsejáték-függőség elleni küzdelem jegyében tartott szakmai napot az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt., melyen a Játék határokkal című közös projektjük több éves, a prevenció és a kezelés területén szerzett tapasztalatait osztották meg a helyi szervezetekkel.

A 2012-ben indult program komplexen foglalkozik a szerencsejáték-függőség problémájával, ezért a prevenció mellett nagy hangsúlyt helyez az integrációra, azaz a kialakult függőség kezelésére is. Iskolai alkalmak mellett önsegítő csoportokat szervez és számos közösségi rendezvényen is megjelenik figyelemfelhívó tevékenységgel. A gyógyulni vágyó szerencsejáték-függők mellett hozzátartozóik számára is lehetőséget kínál a folyamatban való részvételre.

Bár a program a tervek szerint most fejeződött volna be, a mintegy 20 Békés megyei szakmai szervezet képviselőjének részvételével zajló rendezvényen mégis arról számolhattak be a szervezők, hogy lesz folytatás. A következő hónapokban az iskolák mellett a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkózásával és tehetséggondozásával foglalkozó Tanodák felé is nyitnak a szerencsejáték-függőség ellen küzdő prevenciós programmal. Újabb városokban is elérhetőek lesznek a szerencsejáték-függők és a hozzátartozóik számára indított önsegítő csoportok, az iskolákban szervezendő élményfoglalkozások pedig újabb jövőbeli helyszínek bevonását készítik elő. A tevékenység folytatását módszertani kézikönyv is segíti majd.

A rendezvény megnyitóján Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere nagyra értékelve a tevékenységet örömét fejezte ki az iránt, hogy városának fiataljait is felkészítik a szerencsejáték veszélyeire. Cselovszki Zoltán, a Szerencsejáték Zrt. általános vezérigazgató-helyettese kiemelte: „A Társaság számára nagy öröm, hogy  a Játék határokkal program 2012-es indítása óta évről évre egyre nagyobb ismertségre tett szert. A program most lezáródó szakaszában bővült a részt vevő kistérségek, települések köre, így ezáltal a közreműködő iskolák és diákok száma is. Tudatában vagyunk annak, hogy valós igény mutatkozik az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekre. A Szerencsejáték Zrt. felelősen gondolkodó vállalatként továbbra is  erősíteni kívánja a Játék határokkal program törekvéseit: szeretnénk, ha a játék megmaradna egészséges medrében. A Játék határokkal program segítségével nemcsak a játékfüggőség veszélyeire hívjuk fel a fiatalok figyelmét, hanem alternatívát is mutatunk a közösségben megélt játék élményére.”

Senkár Éva, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatóhelyettese a tevékenység fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy: „Egy olyan speciális programot hajt végre a szervezet, melyben megtalálható a prevenció, integráció és disszemináció. Az elmúlt négyéves időszakban a legnagyobb lépés a modellprogram kiterjesztése volt, mely által Debrecen után most már Szolnokon, Miskolcon, Orosházán, Olaszliszkán és Martfűn is folytatódhatott a projekt. A program sikerét és a munkatársak eredményes hozzáállását mutatja, hogy a munkatársak 700 gyermeket tudtak megszólítani és egy olyan problémáról nyílt alkalom során beszélgetni, melynek sokan nem látják a tényleges veszélyeit. A segélyszervezet elkötelezett abban, hogy a programot továbbfolytassa, és még újabb helyszíneket vonjon be, melyben számít a Szerencsejáték Zrt. további partnerségére.”

A szerencsejáték-függőség témakörét Demetrovics Zsolt egyetemi tanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense A szerencsejáték-függőség és az egyéb viselkedési addikciók helye a függőségek között, míg dr. Csorba Csilla pszichiáter, addiktológus szakorvos a „Bármikor bejöhet” – a Szerencsejáték függőség kialakulása, tünetei, lefolyása, a segítségnyújtás lehetőségei című előadásában  járta körül. A segélyszervezet munkatársai pedig az orosházi, illetve az országos szinten eddig elért eredményeket és tapasztalatokat mutatták be. A szakmai nap menetét több egyedi programelem színesítette. A rendezvénynek helyet adó művelődési ház előterében például ismét megtekinthetőek voltak a Játék határokkal program tavaszi rajzpályázatára beérkezett pályaművek, s levetítették azt az egyedi oktatófilmet is, mely egy szerencsejáték-függő életének igaz történetét mutatta be. A film tanulságait azután kerekasztal-beszélgetés keretében vonták le a jelen lévő szakemberek.

A Játék határokkal programról röviden

Miskolc, Orosháza, Szolnok, Martfű, valamint Olaszliszka általános és középiskolás diákjai vettek részt az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. közös, immár több régióra is kiterjedő, a szerencsejáték-függőség veszélyeire felhívó programjában. A tevékenység alapjául a szervezet debreceni szociális és fejlesztő központjában, valamint négy debreceni oktatási intézményben 2012-ben indított hároméves modellprogram szolgál, mely beváltotta a hozzáfűzött reményeket, és mérhető eredményeket ért el a megelőzésben és a kezelésben. Az integráció szellemében Debrecen mellett már Miskolcon és Budapesten is önsegítő csoportok működnek, ahová várja a jelentkezőket az Ökumenikus Segélyszervezet.

Az elmúlt, 2015/16-os tanévben az 5 településen 700 fiatal vett részt a prevenciós programban. A tevékenység 10 intézmény 30 osztályában, rendhagyó osztályfőnöki órák és délutáni klubfoglalkozások keretében zajlott.

Bár a Szerencsejáték Zrt. játékai nem jelentenek kiemelt kockázatot a játékszenvedély kialakulása szempontjából, felelősen gondolkodó vállalatként kiemelten fontosnak tartja a veszélyeztetett lakossági csoportokban végzett felvilágosító munkát, a prevenciót. Ennek a társadalmi felelősségvállalásnak a jegyében folytatja hiánypótló tevékenységét a vállalat és szakmai partnere, az Ökumenikus Segélyszervezet, valamint a Humánum Kft.

Komplexitás és közösség

A Játék határokkal program komplex rendszerszemlélettel, párhuzamos beavatkozási módokkal közelíteti meg, széles kontextusba helyezve a társadalom számára még viszonylag új, „modern” problémát, melynek kezelésére és megelőzésére még nincsenek általános, jól kialakított szolgáltatások. Emiatt fontos különösen is a program figyelemfelhívó szerepe, és a lebonyolítás során ezért kapnak nagy hangsúlyt a közösségi programok (fesztiválok, képzőművészeti pályázat, szakmai napok). A program szakmailag fontos jellemzője és különlegessége, hogy folyamatos a hatás és a hatékonyság mérése is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet hazánk egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezete. Határokon átívelő humanitárius tevékenységén felül, kiterjedt magyarországi intézményhálózatának félszáz különálló szolgáltatásával segíti elhivatottan a szociális problémákkal küzdő hazai rászorulókat. Munkájának középpontjában a bajba jutott családok támogatása, valamint a társadalmi szolidaritásra való ösztönzés áll.  Fontos célja hazai szociális területen, hogy azon csoportok számára szervezzen ellátásokat, amelyek tagjait nem képes elérni a szociális ellátórendszer, emellett megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a különböző betegségek, függőségek miatt segítségre szorulók támogatására is.

A Szerencsejáték Zrt. 100%-os állami tulajdonban álló vállalat, nemzeti lottótársaság, melynek küldetése, hogy a hazai felnőtt lakosság szerencsejáték alapú szórakozási igényeit professzionális módon kielégítése  és eközben  hozzájáruljon a társadalmi értékteremtés folyamatához. A lottótársaság számára fontos a játékosok bizalma, amit igyekszik tovább mélyíteni jelentős társadalmi szerepvállalással is. Felelős játékszervezőként mértéktartó játékra ösztönöz, nem kínál fokozottan veszélyes játékokat. Hangsúlyt helyez a játékfüggőség prevenciójára, e célból kutatásokat kezdeményez és együttműködik az érintett intézményekkel és szakemberekkel.

Emellett, felismerve társadalmi felelősségét, tevékenységén keresztül közvetve és közvetlenül is támogatja az állam különböző közpolitikai céljait, különös tekintettel a hazai sportra és kultúrára.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!