Legyen jó minőségű a hangod! – Néhány tanács egyházi hang-, és videófelvételek készítéséhez

Legyen jó minőségű a hangod! – Néhány tanács egyházi hang-, és videófelvételek készítéséhez

Share this content.

Szöveg: Győri András Timótheus
Budapest – Győri András Timótheus kollégánkat arra kértük, adjon technikai tanácsokat azoknak a gyülekezeteknek, lelkészeknek, akik most kényszerültek rá arra, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, megtegyék az első lépéseket a digitális sztrádán. Az operatőr, vágó és rendező kollégánk figyelembe véve a technikai lehetőségeket, többféle megoldást is leírt.

Az első és legfontosabb szabály: a jó HANG(„A hit hallásból van” Róm 10,14). Bármilyen műfajban készítünk felvételt, ezen áll vagy bukik minden.

1. Mobilos hangfelvétel

A. interjú, podcast stb… készítés

Az okostelefonok alján van a beépített mikrofon. Ezt kell a beszélő arca felé irányítani 50-60 cm-re, illetve ha interjút készítünk a kérdéseknél magunk felé irányítjuk. Ügyeljünk arra, hogy a készüléket stabilan fogjuk, ne matassuk, mert ezek a súrlódások erősen bele fognak hallatszani a felvételbe. Válasszunk olyan helyszínt, ahol nincsen nagy háttér zaj.

B. Istentisztelet, prédikáció felvétele

Mobilunkat helyezzük a szószék karfájára, minél közelebb a beszélőhöz. Innen az istentisztelet liturgikus részeit is hallja a készülék, de a legfontosabb, hogy így az igehirdetés érthető lesz. Ha van a templomban hangosítás, akkor a hangszóróhoz közel (50-60 cm) téve is jó minőségű felvételt készíthetünk. (A legjobb, ha van egy olyan hangrögzítőnk, amellyel a helyi hangosítás hangkeverőjének vonalkimenetéről készítünk felvételt. Ezek 50 000 Ft körüli áron kaphatók. Például Tascam DR 40.

C. Zenei felvételek:

A terem nagyságától függ, hogy mobilunkat hová tegyük. A legbeváltabb az aranymetszés szabálya: egyharmad-kétharmad. Tehát a termet három egyenlő részre osztva, a hangforrástól (ének és/vagy zenekar) egy harmadra tesszük készülékünket, lehetőleg állványra. Ha túl visszhangos a templom, mehetünk közelebb a hangforráshoz, de ne túl közel, mert akkor a közelebb levő hangszerek, vagy énekesek kilógnak.

2. Mobilos videó

A. interjúk, podcastok stb..

A legfontosabb, hogy mindig fekvő képet készítsünk! (A facebookos élő bejelentkezés kivételével. Ott ugyanis nem hagyja ezt a rendszer.)

Itt is mindig meghatározó a HANG! Tehát minél közelebb legyünk a beszélőhöz, ne legyen nagy háttézaj, és stabilan fogjuk a mobilt, hogy ne jelenjenek meg a matatás hangjai. Az interjúalany mögött legyen tér (ne csapjuk rá a falra), a háttérben ne legyen zavaró tárgy, ami mondjuk az alany fejéből kilóg és így nevetségessé teszi őt. Kerüljük a világos hátteret, mert az becsalja az automatikát és sötét lesz a beszélő arca. Ha van fókusztartó automatika, akkor az élességet az elején állítsuk be a beszélő arcára és lehetőleg fixen tartsuk, vagy higgadt mozgással kövessük a személyt. 

A kamera mozgatásnál ügyeljünk arra, hogy míg szemeinkkel több mint 180 fokot látunk, tehát a gyors jobbra-balra tekintésnél nem szédülünk el, addig a kameránk egy kulcslyukon nézi a világot! Ezért sokkal lassabban kell mozognunk vele. 

Fontos az időtartam! Ne legyen hosszabb 1,5-3  percnél, de maximum 5 perc. 8-10 perc csak akkor lehet, ha tartalmilag nagyon lebilincselő és képileg is élvezhető. Ha témánk, közölni valónk hosszabb, célszerű rövid részletekben, sorozatként posztolni, mert különben a kutya se nézi végig.

B. Istentisztelet, prédikáció videófelvétele

Győződjünk meg arról hogy készülékünk akkumulátora fel van-e töltve és elegendő memóriánk van ahhoz, hogy az egy, másfél órás anyagot felvegyük.

Mobilunkat a hangszóróhoz közel valamilyen állványra telepítsük, lehetőleg közép-, vagy kistotál képkivágással. Tehát az oltártér, és a szószék látszódjon a képen. Lehetőleg ne mozogjunk. Ha kézben tarjuk a mobilt, valamihez – pl. padra téve vagy oszlopnak – támasztva,tudjuk csökkenteni a bemozdulást. Ha mondjuk az istentiszteleten egy énekkari szám is elhangzik akkor nagyon lassan forduljunk rá és vissza. A gyors átállásokat csak akkor használjuk, ha van utómunkára lehetőségünk.

3. Két vagy több mobiltelefon

Ha már két mobilunk van, akkor az egyiket a hangfelvételre, a másikat viedófelvétel készítésére használhatjuk a fent leírtak alapján. Természetesen innentől kezdve csak utómunkával tudjuk nézhetővé tenni a felvételeinket. Lehetőleg mindegyik készülék folyamatosan forogjon, így csak egyszer kell szinkronizálnunk.

Ha három készülék áll rendelkezésre, akkor kettőt használhatunk videózásra úgy, hogy az egyik egy fix totálképet ad, a másikkal pedig közeli képeket adhatunk a lelkészről vagy az énekek alatt a gyülekezetről, énekkarról, diakónusról stb…  ügyelve a lassú mozgásra és képkivágásra. Például emberi alakot csak a természetes hajlatoknál, vagy kicsivel felette vágjuk! (váll, könyök, csukló, derék, térd, boka) Ha ezek alatt van kivágva a kép, akkor olyan hatású, mintha lecsonkolnánk az embert. Természetesen úgy készítsük, a felvételt, hogy ne zavarjuk meg az istentiszteletet!

4. Többkamerás élő közvetítés

Ezt a megoldást fix webkamerákkal vagy kis hadycammel se nagyon ajánlom, mert nagy mértékben függ az internettől. Hiába a gyors net, sűrűn előfordul a közvetítés elakadása. Nincs kellemetlenebb, mint amikor szakadozva jön a kép, és/vagy a hang. Amúgy pedig többkamerás felvételt kizárólag nagy gyakorlattal rendelkező, képzett szakemberrel szabad csak készíttetni! Ez hosszabb elméleti és gyakorlati oktatás tárgya, amiben szívesen állok rendelkezésére azoknak, akiket ez érint.

Hasonló a helyzet a szabadtéren rendezett egyházi eseményeknél, ahol a helyszíni adottságok nagyban befolyásolják, mit hogyan érdemes rögzíteni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!