Lelkésszé szentelték Sánta Józsefet

Lelkésszé szentelték Sánta Józsefet

Share this content.

Szöveg és fotó: Csűry Csaba
Maglód – Lelkészszentelésre hívta a híveket a maglódi templom harangja 2018. június 24-én, melynek keretében Sánta József teológust Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke az Úr szolgálatára rendelte.

„Ha úgy keresed azt, mint az ezüstöt, és úgy kutatod, mint az elrejtett kincseket, akkor megérted, mi az Úr félelme, és rájössz, mi az istenismeret.” (Péld 2,4–5)

Az ünnepi istentisztelet oltári szolgálatában dr. Fabiny Tamás elnök-püspök és dr. Orosz Gábor Viktor, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense mellett Németh Mihály parókus lelkész segédkezett.

A püspök kiemelte, hogy az elhangzott igeszakasz a kincskeresésről szól, amelyről eszünkbe juthat a földbe rejtett kincs, amelyre a szántóvető véletlenül talál, és a kereskedő, aki rátalálva a nagy kincsre eladja mindenét, hogy megvegye azt. Akár véletlenül, akár tudatosan, de meg lehet találni az Isten országát. Az igazi kincseink az emberekben vannak, akik azért értékesek, mert szeretjük őket, és nem azért szeretjük őket, mert értékesek. Luther 62. tételében az egyház kincsének Jézus Krisztus evangéliumát nevezte, azaz az örömhír a mi igazi kincsünk.

Az istentiszteleten a YourCoreHorse egykori ifjúsági zenekar, ès a Magdala Kórus szolgálata után az eskütétel és az ordináció következett. Fabiny Tamás püspök az újonnan felszentelt lelkésszel közösen állt oltárhoz, és együtt szolgáltatták ki az úrvacsorát a híveknek.

A szertartást követően a köszöntések következtek, s végezetül a maglódi művelődési házban került sor a szeretetvendégségre és beszélgetésekre. 

Megkerestük Sánta József lelkészt azzal a kérdéssel, melyik pillanatot emelné ki a szentelési szertartásából leginkább. Elmondta, hogy számára a sok fiatal úrvacsorázása volt a legfelemelőbb.

Sánta József

Budapesten született, gyermekkorában Maglódra költöztek.
Középiskolába a monori József Attila Gimnáziumba járt. Az elhívása Cserháti Sándor szegedi, majd Németh Zoltán pécsi lelkészek alatt alakult ki. Egy évet töltött gépészmérnök-hallgatóként, miután humán tanulmányokba kezdett. Mivel erősödött az érdeklődése az isteni tudományok iránt, először a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola teológus szakára iratkozott be, ahol két évet töltött el. Miután megszilárdult az elhatározása a lelkészi hivatás mellett, jelentkezett saját felekezete teológiaképzésére. Ez idő alatt Németh Mihály maglódi lelkész vált lelkivezetőjévé, aki támogatta és segítette tanulmányai során.
A Hévízgyörki Evangélikus Egyházközségben volt hatodéves Lindákné János Zsuzsanna mentorsága alatt.
Az Északi Egyházkerület Püspöki Hivatalában négy évet töltött ösztöndíjas gyakornokként. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!