„…És elküldte őket maga előtt kettesével…” – Ordinációk Orosházán

„…És elküldte őket maga előtt kettesével…” – Ordinációk Orosházán

Share this content.

Szöveg: Kárnyáczki Eszter, fotó: Kiss Tamás
Orosháza- „…És elküldte őket maga előtt kettesével…” Ismét kettős lelkészszentelésnek örülhettek azok, akik 2016. június 25-én az orosházi evangélikus templomban összegyűltek. Kasza Gábor és Szöllősi István Sándor, mint teológustársak, jó barátok és mostantól, mint szolgatársak álltak egymás mellett az oltárnál.

Gáncs Péter elnök-püspök hangsúlyozta prédikációjában, hogy a lelkészi szolgálatnak nem szabad magányos szolgálattá válnia. A lelkészjelöltek szívére helyezte, hogy bátran merjenek segítséget kérni a Mindenség Urától, de lelkésztársaiktól is. Azonban püspök úr úgy gondolja, hogy mindkettőjük számára ismeretlen a magány, hiszen mentorgyülekezeteikben és családi, baráti kapcsolataikban is az egymás segítése és a közös szolgálat a mérvadó. Soltvadkerten Kasza Gábor megtapasztalhatta az intézmények és a gyülekezet, kicsik és nagyok együttmunkálkodását. Szöllősi István Sándor pedig Árpádföldön, Cinkotán és Mátyásföldön megérezhette a pesti gyülekezetek megtartó erejét, és az önkormányzatok, civil szervezetek és gyülekezetek jó viszonyát.

Gáncs Péter elmondta, hogy bár az ország messzi tájain kezdik meg lelkészi szolgálatukat, mégis mindig ezzel a szeretettel, és a közös munka örömével gondoljanak küldő- és mentorgyülekezeteikre, lelkésztársaikra és barátaikra. A meghívón szereplő búzatáblák, akár Györköny közelében is teremhettek, ahol Kasza Gábor kezdi meg lelkészi szolgálatát. De akár lehetne egy nyíregyházi látkép is, ahol Szöllősi István Sándor, mint iskolalelkész fog szolgálni, feleségével együtt.

Az ordinációt Gáncs Péter püspök, az Evangélikus Hittudományi Egyetem képviseletében dr. Korányi András rektorhelyettes és Ördög Endre, orosházi igazgató-lelkész végezték. Az eskütétel után a jelen lévő lelkészek személyes áldással és az orosházi „VIVIT” énekkar szolgálatával bocsátották útra szolgatársaikat. Az úrvacsora liturgiáját immár frissen felavatott lelkészként Gábor és SzIS végezte.

Az ünnepi istentisztelet végén elsőként a soltvadkerti gyülekezet kórusa köszöntette a lelkészeket. Majd az orosházi gyülekezet igazgató-lelkésze, Ördög Endre hívta fel a lelkészek figyelmét arra, hogy a Famila Dei, a küldőgyülekezet mindig visszavárja őket. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem képviseletében dr. Korányi András rektorhelyettes, a déli egyházkerület nevében pedig Gáncs Péter püspök és Radosné Lengyel Anna felügyelő köszöntötték a felavatott lelkészt.

Kasza Gábort mentorlelkésze, Homoki Pál köszöntötte, aki felhívta Gábor figyelmét, hogy Györköny és Orosháza között pont félútón van Soltvadkert, és hogy mindig hazavárják.

A cinkotai gyülekezet énekkara köszöntötte Szöllősi István Sándort. Vető István lelkész megköszönte a 10 hónapos együttmunkálkodást, és a Szentlélek Isten segítségét kérte további szolgálatára és életére.

Végül a frissen felavatott lelkészek mondták el köszöntőjüket. Köszöntötték családjukat és barátaikat. SzIS megköszönte újdonsült feleségének és szolgatársának, Eszternek az együtt töltött éveket, a további közös szolgálat reménységében. Gábor pedig menyasszonyának, Timinek köszönte meg kitartását és támogatását.

Köszönetet mondtak az orosházi gyülekezet támogatásáért, a cinkotai és soltvadkerti gyülekezet szeretetéért, és a mentorok segítőkészségéért.

Az istentisztelet után a Székács József Evangélikus Gimnáziumban szeretetvendégséggel folytatódott az ünnepi alkalom, a különböző gyülekezetek képviselőinek finom házi süteményei, és kiváló minőségű borai mellett.

KASZA GÁBOR

Kasza Gábor orosházi származású teológus vagyok. Orosháza számomra mindig is fontos jelentőséggel bírt, mivel ott jártam a helyi evangélikus általános iskolába, és gimnáziumba és a gyülekezeti kötődésem is onnan gyökerezik. Az orosházi gyülekezetben szolgáló lelkészek, hitoktatók és tanárok nagy hatást tettek rám. A különböző gyülekezeti alkalmakról és táborokról nagyon sok örömteli emlékem van. Az evangélikus identitásom kialakításában az orosházi evangélikus gyülekezet nagyon sokat segített. A kezdeti évek nagy jelentőséggel bírtak, akkor, amikor a teológiára mentem. A hatodéves gyakorlatom a soltvadkerti gyülekezetben töltöttem, ahol nagyon sok élménnyel gazdagodtam, és nagyon sok barátot szereztem. Ebben a gyülekezetben sokat tanultam és fejlődtem, amely úgy gondolom az elkövetkezendő lelkészi szolgálatomban nagyon sokat fog segíteni. Nagyon várom már az aktív lelkészi szolgálatot, mind a fiatalok, mind az idősebbek között egyaránt. 

SZÖLLŐSI ISTVÁN SÁNDOR

Szöllősi István Sándornak hívnak. Orosházán születtem és nőttem fel. Óvodától a gimnáziumig az evangélikus oktatási intézmény padjait koptattam. A gyülekezetemmel, illetve a lelkészeimmel mindig is élő kapcsolatom volt, de az elhívás csak a gimnázium utolsó évében érett bennem elhivatottsággá. 2009-ben kezdtem meg a teológiai tanulmányaimat. A teológia első évében ismerkedtem meg Kárnyáczki Eszterrel, akivel a 2014/15-ös tanévet Neuendettelsauban töltöttük teológiai ösztöndíjon. Az ösztöndíjas évem alatt az interkulturális teológia, illetve a gyakorlati teológia területein végeztem tanulmányokat. A hatodéves gyakorlatomat Cinkotán töltöttem, mentorom Vető István lelkész úr volt. Párommal, Eszterrel 2016 nyarán kötöttünk házasságot. Eszterrel együtt, egymás mellett szolgálva tervezzük közös jövőnket. Erős vár a mi Istenünk!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!