„Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten...” – Lelkészkonferencia zajlott Szarvason

„Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten...” – Lelkészkonferencia zajlott Szarvason

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, videó: Győri András Timótheus
Szarvas – 2014. augusztus 26-28 között immáron második alkalommal találkoztak egymással a Magyarországi Evangélikus Egyház három egyházkerületének lelkészei, hogy közösen gondolkodva készüljenek az előttük álló munkaévre. A korábbi találkozóra 2011-ben Bonyhádon került sor. Az idei konferencia témája a „Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten...” mottó köré fonódott. Az anyagot a három nap alatt, az egyes események után folyamatosan frissítettük. Később videók is kerültek anyagunkhoz.

Első nap

A találkozónak a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és  Egészségtudományi Kar Tessedik Campusa adott otthont, amelynek megbízott dékánja, dr. Bíró Tibor egyetemi docens a regisztráció után kötetlen beszélgetésre fogadta egyházunk elnök-püspökét, Gáncs Pétert. Vele tartott dr. Lackner Pál nyugalmazott tábori püspök, Lázár Zsolt esperes és dr. Czinkoczky Mihály főiskolai docens, a Szarvas-Ótemplomi gyülekezet felügyelője is.

Fotók:

A konferencia ezután köszöntésekkel kezdődött, szólt a lelkészekhez dr. Bíró Tibor, és Babák Mihály polgármester is.

Videó:

Ezután Gáncs Péter püspök tartott igei intonációt.

Videó:

A svéd Carina Sundberg Lindköpingi Egyházkerületi teológiai referensének bibliatanulmánya után kilenc csoportban műhelymunkára került sor.

Videó:

A Hajduch-Szmola Patrik vezette fórumot választó lelkészek Kivel zenélünk, amikor közösen zenélünk?” címmel közösen gondolkodtak templomaink zenei életéről, a koráléneklés, korálkíséret jelenéről, és jövőjéről, gyülekezetünk zenei nyelvezetéről, a fiatalokat megszólító muzsikáról.

A Lélekkel való találkozás lehetőségei – bibliodramatikus megközelítésben  Nyáry Péter a bibliodráma eszközeivel közelített a Lélek témájához csoportjában.

Lacknerné Puskás Sára irányításával katechetikai workshopot tartottak a gyermekek között a Lélekről való tanításról, míg dr. Szabóné Mátrai Mariann tartalmi és módszertani ötleteket adott, hogyan közelítsük meg a Lélek témáját felnőttekkel.

A következő állomáson Mézes Zsolt vezetésével kisebb dramatikus eszközökkel a lelkigondozásról beszélgettek.

Keczkó Pál a budahegyvidéki evangélikus napok apropóján a gyülekezetépítést tette a középpontba és a csoporttal egy figyelemfelkeltő rendezvény programját is összeállította püskösd hétfőre. 

Videó:

Dr. Kodácsy Tamás Pneumatológia újratöltve” címmel a rendszeres teológia szempontjából vizsgálta a Szentlélek teremtetlenségét, végtelenségét, örökkévalóságát, mindenhatóságát, istenségét.

A Római levél 8. fejezetére figyeltek a Sefcsik Zoltán által vezetett csoport tagjai, akik a Lélek és az ima címet adták beszélgetésüknek.

Dr. Joób Máté műhelyében a szupervízió módszerébe kaptak bepillantást a résztvevők, közösen gyakorolva a kérdezés művészetét.

Fotók:

A nap a Vízi Színházban tartott áhítattal ért véget. Igét hirdetett dr. Fabiny Tamás püspök. 

Videó:

Előtte a színpadra lépett a Luther’s Roses kórus,

Videó:

Derzsi György színművész, aki a Tessedik musicalből adott elő két dalt,

Videó:

és a Békéscsabai Jókai Színház művésze, Liszi Melinda, aki gitárkíséret mellett három megzenésített József Attila-verset mondott el. 

Seregi Zoltán rendező és Kutyej Pál lelkész együtt jelentették be, hogy a békéscsabai gyülekezet a helyi színházzal közösen egy Luther színdarabbal készül a 2017-es reformációi évfordulóra.

Videó:

Lázár Zsolt esperest a konferencia szünetében kérdeztük arról, hogyan készültek a szarvasi gyülekezetek a lelkészek fogadására.

Videó:

Második nap

Szerdán az Ótemplomban közös énekléssel indult a nap, majd dr. Szabó Lajos az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora tartott bibliatanulmányt.

Videó:

Délelőtt Carina Sundberg főelőadásának címe A teremtő és életadó Lélek és az igehirdetés útja volt.

Videó:

Korreferátumot dr. Percze Sándor lelkész tartott.

Videó:

Fotók:

délután folyamán ismét műhelysoportokban dolgoztak a lelkészek, ki-ki választhatott magának egy újabb csoportot az együttgondolkodásra. 

Aztán pedig a testi erőnlétre is szükség volt, hiszen sor került a kerületek közötti sárkányhajó-versenyre. A versenyt a hivatalos döntőbíró által meghozott döntés szerint a Déli Evangélikus Egyházkerület csapata nyerte, a honlapunkra feltöltött képek nem tükrözik a végleges eredményeket. :) 
A versenyről készült videófilm azonban minden kételyt eloszlat majd.

Videó:

Az Ótemplomban este Lázárné Skorka Katalin tartott áhítatot.

Videó:

Majd sor került az 1517 névre keresztelt Luther-sör bemutatójára és kóstolására. A sör teológiájáról Lackner Pál olvasta fel Orosz Gábor Viktor gondolatait, majd pedig a Békésszentandrási Szent András Sörfőzde vezetője, Bukovinszky Béla vette át a szót. Gáncs Péter, Szemerei János és Bíró Tibor közösen csapolták ki az első korsó nedűt. Csepreg András zárta az ünnepélyes kóstolót gondolataival.

A sörhöz saját címke készült, ami illeszkedik a Szent András Sörfőzde új stílusvonalához, ami az elmúlt hónapban aranyérmet nyert a nemzetközi csomagolásdizájn versenyen. „Egyél finomat, igyál tiszta sört és olvasd az igazságot!” - szól a Luther idézet a címkén.

Videó:

A kóstoló közben a Benka Gyula Evangélikus Óvoda és Iskola diákjai tartottak rögtönzött színelőadást.

Videó:

Harmadik nap

Az utolsó napon Krámer György a MEE Országos Irodájának igazgatója szólt az iroda működéséről, majd Kodácsy-Simon Eszter a Hittan Stratégiai Munkacsoport vezetője bemutatta az új elsős és ötödikes hittankönyveket. A tankönyvek szerzőgárdája, így Lacknerné Puskás Sára és Koczor Tamás is szólt a könyvekről.

Videó:

Fotók:

Ezután Gáncs Péter elnök-püspök vette át a szót, majd invitálta bemutatkozásra Németh Zoltán lelkészt, a Gyülekezeti- és Missziói Osztály vezetőjét, aki röviden elmondta az új osztály működését és felsorolta annak munkatársait, Szilágyi Anikót, Bárdossy Tamást, Koltainé Somogyi Lillát, Balogh Évát, Galambos Ádámot, Mesterházy Balázst

Bakay Péter a roma misszió vezetője is elmondta az idei, tervezett programokat.

Ezután az egyes kerületek lelkészei - élükön a püspök vezetőkkel - elvonultak külön tárgyalásra.

A nap az Ótemplomban úrvacsorás istentisztelettel ért véget, amelyen Szemerei János püspök hirdette Isten igéjét.

Videó:

A találkozó nem múlhatott el úgy, hogy Stermeczki András lelkész ne kápráztassa el valamivel kollégáit és persze a média jelenlévő képviselőit. Idén a Körös felett átívelő egyik hídról ugott le a mélybe. Ezzel a mókával zárjuk tudósításunkat.

Videó:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!