Lelki morzsa – Covid bűnözés?

Lelki morzsa – Covid bűnözés?

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Pénteken a gázóránkat cserélték ki. Előre kaptunk egy pecsétes levelet, amelyben meg volt adva ez az időpont. Vártam őket, persze szinte az utolsó pillanatban érkeztek. Mielőtt ajtót nyitottam volna, a neten olvasgattam épp arról, hogy beindult a Covid bűnözés, azaz mindenféle indokkal, ilyen-olyan szolgáltatók nevében (vízmű, gázmű, Elmű...) keresik fel a lakosokat bűnözők, és amíg a lakos ajtót nyit és azt hiszi, hogy intézkedni jönnek és órát leolvasnak, cserélnek vagy ellenőriznek, addig kirabolják. Rossz érzéseim támadtak és elővettem újra az értesítést.

Látszólag semmi baj nem volt vele, rendes, hivatalos papír volt. Aztán nemsokára csengettek és pici döbbenet ülhetett ki az arcomra, amit a maszk jótékonyan takart.

Két roma fiatalember jött a gázórát kicserélni. Nem vagyok rasszista, ismerem elég jól a cigányokat. De ahogy ajtót nyitottam a kutyákat terelgettem és beengedtem a gázosokat, felmerült bennem, mi van, ha ők tényleg nem is igaziak. Mi van, ha átverés ez az egész gázóracsere... Annyi hamis dolog van ebben a világban és valljuk meg, könnyen csőbe húzhatnak. Rossz érzéseim voltak.

A fiúk azonban dolgozni kezdtek, leszerelték az órát, adtak papírt, mindenféle ellenőrző kódokkal, tőlem aláírást kértek és pár perc múlva távoztak is. Én meg ott álltam, ezzel a rossz érzéssel továbbra is.

Igen, rossz érzés, hogy az emberekben ennyire megromlott a másik iránti bizalom. Rossz érzés, hogy bennünk is időről időre ez fel tud merülni. Keresztényként nyitott vagyok az emberek felé, de óvakodom, ha rosszat akarnak nekem, családomnak, barátaimnak.

Pedig már a mai útmutatóbeli ige is így figyelmeztet: Szeresd felebarátodat, mint magadat! A szeretet igénye, a másik felé fordulás ezekben a nehéz, covidos napokban is megnövekszik.

A családban megélt szeretet, a másik emberre kitekintő szeretet azonban az isteni szeretetre tekintettel soha nem lehet teljes és tökéletes. Még karácsony közeledtével sem. Jézus születésének ünnepéhez, a szeretet ünnepéhez érve fokozatosan is úgy kell szeretnünk a felebarátot, mint magunkat. De ez nehéz, ha bizalomhiány, ha távolság, ha ebből fakadó rossz érzés, sőt lelkiismeretfurdalás van.

Mit tehetek ez ellen?

Ha az elmém Istent szolgálja, Ő segíthet abban, hogy lelkiismeretemet a helyes irányban vezesse. Ő segíthet abban, hogy egymás felé áradjon a szeretet, a bizalom. Isten Igéje által világos, hogy mi az Ő akarata, és imádkozhatok a Szentlélekhez, aki mint segítő vezet és tisztább értelmet ad.

Mivel Isten akaratát akarom tenni, a Lélek életemnek azon területeit is megvilágítja, ahol a lelkiismeretem, a bizalmam csődöt mond. Ha megvallom bűnömet, engedelmeskedek a Léleknek és Isten vezetésének, hiszem, hogy ezekben a nehéz napokban is lehetünk egymás felé bizalommal, bármennyire is ott van a bűn a világban. Fogjunk össze és segítsük egymást tovább az úton.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!