Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 08. 10.


Lõrinc, valamint Bianka, Blanka, Csilla napja.

Gedeon így válaszolt nekik: Én nem uralkodom rajtatok… Az Úr uralkodjék rajtatok! (Bír 8,23)

Mert nem az a megbízható ember, aki önmagát ajánlja, hanem az, akit az Úr ajánl. (2Kor 10,18)

Olvasmányok: 1Kir 3,16–28 és Mk 6,1–6

 

Lelki útravaló a mai napra

Gedeon úgy vonulhatott volna be Izrael történetébe, mint a választott nép első királya. Most pedig még a Bibliát ismerők is elgondolkodnak, ki is volt ő. A Bírák könyvének egyik legnevesebb alakja azzal írta be magát a nép szívébe, hogy háromszáz emberrel elűzte az ellenséges midjáni sereget. Gedeont Isten erre a feladatra választotta ki, tőle kapta az utasításokat, feladata részleteit. És bár Gedeon megtehette volna, hogy magának könyveli el a győzelmet, nem tette. Amikor azt kéri a nép: „Uralkodj rajtunk…” – akkor tudja ezt válaszolni: „Én nem uralkodom rajtatok… Az Úr uralkodjék rajtatok!”

Pedig Gedeonnak minden kvalitása megvolt az uralkodáshoz, és nyilván ezzel ő is tisztában volt. Mint ahogy Babits Mihály is tisztában volt magával, amikor azt írta A lírikus epilógja című versében: „Csak én birok versemnek hőse lenni, első s utolsó mindenik dalomban…” A költő minden kor minden emberének diagnózisát mondja el: az én áll az első helyen.

Jézus egyszer, amikor tanítványai az elsőségről vitatkoztak, ezt mondta nekik: „Ha valaki első akar lenni, legyen mindenki között az utolsó, és mindenki szolgája!” (Mk 9,35) De nemcsak mondta, hanem meg is mutatta: az utolsó lett, hogy mi az elsők lehessünk Isten országában.

Gyakoroljuk Gedeon mondatát: Én nem… Az Úr uralkodjék!

*

Istenem! Bocsáss meg, hogy bár tudom és imádkozom is, hogy tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség, mégis sokszor nem így élek. Nem tudok kitörni az énem fogságából.
Segíts nekem, Uram, Gedeonná lennem, hogy rád tudjam bízni testemet, lelkemet és egész életemet, hogy munkálkodhass rajtam keresztül. Ámen.Szerző: Hokker Zsolt

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran