Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 10. 31.


Farkas napja.

Magasztalom minden reggel hűségedet. Mert erős váram vagy, menedékem, mikor bajba jutok. (Zsolt 59,17)

Nagyon korán, amikor még sötét volt, [Jézus] felkelt, és félrevonult egy lakatlan helyre, és ott imádkozott. (Mk 1,35)

Reformáció ünnepe

Olvasmányok: Mt 5,1–10(11–12) és Róm 3,21–28

Lekció: Mt 5,1–12
Róm 10,3–11

Igehirdetési ige: Jer 23,23–30

 

Lelki útravaló a mai napra

Eljátszom időnként a gondolattal, hogy vajon Jézus milyen szavakkal, hogyan imádkozott akkor, amikor egyedül volt. Olyan jó lenne megtudni, hogy Jézus hogyan volt jelen Isten előtt akkor, amikor nem látta őt senki, és semmilyen vallási tradíció nem akarta mérlegre tenni szavait és gesztusait. Milyen lehetett az egyedül imádkozó Jézus? Elrévedő? Csendes? Könnyek között motyogó? Mégis milyen?

Persze jó lenne tudni ezt, de pont ez Jézus „belső szobája” – a saját titka. Nekünk is kell, hogy legyen egy lelki „belső szobánk”, egy lakatlan helyünk, amely csak a miénk. Amelyről csak Isten tud és csak én tudok. Kell, hogy legyen időnk és alkalmunk arra, hogy Istennel így tudjunk találkozni. Olyan környezetben, ahol alig számít a kéztartás, talán még a szavak is. Nem számít más ember, nem kell megfelelnem senkinek, nem kell egyenesen ülnöm és fejből tudnom énekverseket. Csak Isten és én. Úgy, ahogy.

Jézus azt mutatja példájával, hogy aki szolgálni akar, és aki nagyon sokat akar tenni másokért, annak nagyon sokat kell egyedül is lennie. Amikor más nem is tudja. Talán reggel, amikor még mindenki alszik. Jézus ezt az időt választotta.

*

Az Atya, aki megteremtett téged: adjon neked olyan helyet és időt, ahol a legőszintébben tudsz vele találkozni. Csak vele.
A Fiú, aki megváltott téged: adjon neked olyan helyet és időt, amilyenben ő maga is megtalálta az Atyával való közösségét.
A Szentlélek, aki megszentel téged: adjon neked olyan helyet és időt, ahol erőt és hitet kapsz a folytatásra.Szerző: Hajduch-Szmola Patrik

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran