Lelki utazónapló | Bullet journal a Luther Kiadó kínálatában – Jézusi példázatokkal

Lelki utazónapló | Bullet journal a Luther Kiadó kínálatában – Jézusi példázatokkal

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya
Naptár, napló és jegyzetfüzet egyben. Annyira jó találmány, hogy egy szóval nem is lehet magyarra fordítani a bullet journalt, ezt az egyszerűségében vonzó naplózási rendszert, amely néhány éve Magyarországon is hódít, elsősorban a hölgyek körében. A digitális világban egyre többen érzik szükségét, hogy kézírással, rajzokkal, kreatív technikákkal alkossanak egy kis „örökkévalóságot” a múló időben. A Luther Kiadó által megjelentetett, Példázat-tükör címet viselő kiadvány tizenöt jézusi példázattal segít jobban megbirkózni a feladatokkal.

Emléket rögzíteni és tudatosan tervezni egy szép füzetben több mint határidőnaplót vezetni: önismeretben, önfejlesztésben is nagy lépést tehetünk. S ez már rég nem köthető nemhez, korhoz! Annál is kevésbé, mert magát a módszert is egy fiatalember – bizonyos Ryder Carroll – dolgozta ki és tette világhírűvé.

Most, a Luther Kiadónak hála, egy különleges bullet journalt vehetünk kézbe, s indulhatunk vele lelki felfedezőútra. Utunkhoz, ahogy a hatalmas népszerűségnek örvendő módszer megalkotója kitalálta, elég egy füzet és egy toll, s kellünk mi magunk: az igére nyitott lélekkel, szabadon engedett gondolatokkal, asszociációkkal, kreatív fantáziával. Rendhagyó naplónk mellett a Bibliára is szükségünk lesz.

A Példázat-tükör címet viselő, magát „határokat feszegetőnek” nevező kiadványt tízéves kortól ajánlják. A felső határt nem kell megjelölni: minden életkorban javunkra válik az elmélyülés Jézus példázataiban, akár először, akár sokadjára fogjuk felfedezni őket. A napló tulajdonosa nem is annyira életének fontos eseményeit, határidős teendőit, feljegyzéseit vezetheti tehát benne, bár a ponthálós oldalak erre is lehetőséget nyújtanak. A „plusz” az, ami a kiadvány lényege: hogy az evangéliumok gyöngyszemeivel, Jézus példázataival vezet közelebb önmagunk megismeréséhez és Isten irántunk való végtelen szeretetének megértéshez.

Az egyházunk országos irodájának gyülekezeti és missziói osztálya által megálmodott Példázat-tükör vezérfonal, amely egyedi módon segít rendszerezni: bennünk tesz rendet az ige által, s ha stabilan állunk, a feladatokkal is jobban megbirkózunk.

Tizenöt jézusi példázatot veszünk végig. Mindegyikhez feldolgozást segítő kérdéseket is kapunk: például hogy miért az a szimbóluma a példázatnak, ami; melyik mondata a legfontosabb számunkra; mit tanultunk belőle Istenről, emberről, magunkról?

A kezdet: Isten gondviselése. Itt aggodalmainkkal kell szembenéznünk, hogy letehessük mindet az atyai kézbe. Majd jöhet az építkezés: a kősziklára építve adatik támasz; a magvető példázata a hitben való növekedésre biztat; foglalkozunk értékrendszerünk sorrendjével (mi a kincsünk); a szőlőmunkások révén irigységről és felfedezendő jókról gondolkozhatunk. Jellemünkkel, hibáinkkal is szembesítenek a példázatok, a talentumokra emlékeztetve, életünk apró és nagy csodáira is rákérdezve. S így tovább, példázatról példázatra.

Bármikor, akár szeptember 1-jén is elkezdhető, építő kalandra hív a Példázat-tükör: kicsábít a digitális univerzumból, a közösségi oldalak vonzásteréből, leültet a Szentíráshoz, csendet, nyugalmat kér tőlünk, megosztatlan figyelmet. A napló második fele pedig lehetőséget kínál az összegzésre és a hosszabb távú (heti, havi, életre szóló) gondolkodnivalók, imatémák, olvasmányok rendszerezésére.

Rádöbbenhetünk: offline-nak – azaz a digitális világon kívül – lenni menő! A szabály, mint bármely más naplóírásnál, hogy nincs szabály: nem baj, ha nem szép a kézírásunk, nem tudunk szuperül rajzolni; ez a könyv a miénk, nekünk kell, hogy tetsszen, minket szeretne visszatükrözni, nem mást. Akkor vegyük elő, amikor nekünk jó: reggel vagy este, amikor el lehet csendesedni. Jó útitárs lesz – praktikus mérete miatt szó szerint –, elvihetjük magunkkal bárhova, iskolába, hittanórára, ifire, sőt az sem baj, ha valamelyik családtagunkkal együtt kezdünk bele, ki-ki a magáéba, s alkalmanként megbeszéljük, milyen új felismeréshez vezetett a füzet.

Tükrében megláthatjuk Isten gondviselő szeretetét, felfedezhetjük a jézusi példázatokban elrejtett, személyhez szóló tanításokat, rácsodálkozhatunk, hogy az idő értékes ajándék, és nem utolsósorban: a kézírás a kreatív alkotómunka örömével is megajándékoz. 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 84. évfolyam, 33–34. számában jelent meg 2019. augusztus 25-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Luther Kiadó - könyv - ajánló -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!