Megjelent a Lelkipásztor 2019/6. száma

Megjelent a Lelkipásztor 2019/6. száma

Share this content.

Forrás: Luther Kiadó, lutherkiado.hu
Budapest – Orosz Gábor Viktor szerkesztésében megjelent a Lelkipásztor – Evangélikus lelkészi szakfolyóirat 2019. évi júniusi száma. Szeretettel ajánljuk.
A hit segélykiáltása című tanulmányában Reuss András Luther Márton néhány Miatyánk-magyarázatát mutatja be. A szerző egyebek mellett felhívja a figyelmet arra, hogy aki előveszi és olvasgatja Luthernek a hét bűnbánati zsoltárt, a Magnificat magyarázatát vagy a válogatott kiadás ötödik kötetének többi darabját, nem fogja hiányolni az evangélikus spiritualitást, mert megtalálta az evangéliumi lelkiségnek az ige tiszta forrása által táplált, éltető patakját.
Krisztus keresztje nem véletlenül áll a Galata levél és általában Pál apostol teológiájának középpontjában. Jézus halála olyan üdvesemény, amely egyedül teremti meg az Istennel való közösséget. Pál apostol egyértelművé teszi, hogy az Isten előtti megigazulás egyedül ebben a keresztben lehetséges – állapítja meg Fabiny Tamás Jézus keresztje című, Gal 6,11–18 alapján készült bibliatanulmánya végén, majd így folytatja: nincs értelme, de nem is szabad ahhoz különféle törvények betartását rendelni. Krisztus halála semmi máshoz nem hasonlítható, unikális esemény. A keresztből nem lehet elvenni semmit. Ugyanakkor a kereszthez nincs mit hozzátenni sem. Aki elfogadja a kereszt tényét, az lesz az új teremtés részese.
A Kőszegi Evangélikus Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban az elmúlt tanévtől kezdve rendszeressé tették a tanulók számára saját fejlesztésű biblikus osztályfoglalkozásokat. Bibliotréning című írásukban Gombos Ágnes és Zsóri-Ments Orsolya ezeknek a foglalkozásoknak a tapasztalatait, módszerüket és annak hasznosságát mutatja be.

TARTALOM

MÉCSES A TE IGÉD

Torma-Hasza Mónika: Gyógyítóan és táplálóan………………201

TANULMÁNYOK

Reuss András: A hit segélykiáltása. Luther néhány Miatyánk-magyarázata………………202
Fabiny Tamás: Jézus Krisztus keresztje. Bibliatanulmány Gal 6,11–18 alapján………………208
Gombos Ágnes – Zsóri-Ments Orsolya: Bibliotréning………………212

FIGYELŐ

Börönte Márta: Mindenkinek jár? Gondolatok a gyászról………………216

Előadás

Karasszon István: Az egyházi felsőoktatás, nemzetközi kitekintéssel………………220

Könyvajánló

Pángyánszky Ágnes: Dialóguspartnerként………………222

AZ IGEHIRDETŐ MŰHELYE

Gerlai Pál: Pünkösd 2. napja (Ézs 44,1–5)………………224
Győri Gábor Dávid: Szentháromság ünnepe (Préd 8,16–17)………………227
Blázy Árpádné: Szentháromság ünnepe után 1. vasárnap (1Kor 1,18–25)………………229
Matisz Jánosné Széll Éva Anna: Szentháromság ünnepe után 2. vasárnap (1Kor 15,32–43)………………232
Darvas Anikó: Szentháromság ünnepe után 3. vasárnap (Kol 1,21–23)………………235
Szücs Eszter: Szentháromság ünnepe után 4. vasárnap (Mk 10,1–12)………………237

ISSN 0133-2821
Könyvkötés: irkafűzött
Oldalszám: 40 oldal
Formátum: A/4
Méret: 202×285 mm

 

Címkék: Lelkipásztor - ajánló -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!