Megjelent a Lelkipásztor 2021/1. száma

Megjelent a Lelkipásztor 2021/1. száma

Share this content.

Forrás: Luther Kiadó
Budapest – 2021-ben is havonta jelenik meg a Lelkipásztor – Evangélikus teológiai szakfolyóirat, Orosz Gábor Viktor szerkesztésében. Az alábbiakban az idei első számot ajánljuk.

Az evangélikus lelkészi szolgálat és a lelkészképzés útkeresése című tanulmány az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakának hatodéves képzését mutatja be.

A lelkészi életpálya történelmi sokszínűségét és a kontextuális kihívásokat értékelő (I.) fejezetet Korányi András professzor, az EHE teológus-lelkész szakának szakfelelőse, a hatodéves képzést és az ehhez kapcsolódó kutatás eredményeit ismertető (II–III.) részt pedig Pángyánszky Ágnes adjunktus, a gyakorlati intézet vezetője írta. Munkájukban arra keresnek választ, hogy a hazai adottságok között milyen lehetőségek nyílnak a lelkészi hivatás szakmailag színvonalas és Krisztus ügyéért elkötelezett betöltésére.

Steve Kenner és Dirk Lange Az iskola mint a demokrácia tanulásának színtere című pedagógiai tanulmánya a demokráciatanítás hangsúlyait és feltételeit kutatja. Vajon eleget tud-e tenni az iskola ennek a komplex feladatnak, és képes-e mozgásteret biztosítani ahhoz, hogy a demokrácia tanulásának színtere legyen? Milyen cselekvési területtel, milyen feltételekkel és kihívásokkal szembesül az iskola a demokráciatanítás színtereként? Ilyen és hasonló jelentőségű kérdésekkel foglalkoznak a szerzők dolgozatukban.

A 2020-as pandémia kapcsán írt munkájában Johann Gyula megállapítja: „Mondhatnánk akár, hogy a félelem nagy, motiváló erő lehet a »még rosszabb« helyzetek elkerülésében, mégis a beszűkült, krízises időszakokban a hatása fokozottan összetett, sokoldalú, kiszámíthatatlan. Az egyénre gyakorolt állandó nyomásával folyamatos hatást gyakorol a személyes viszonyszintekre, az interperszonális kapcsolatokra, a szinte teljesen megbénult közösségi életre.” Hogyan segíthet az énerő és az istenkapcsolat a bennünket ért negatív hatások sikeres megküzdésében?

TARTALOM

MÉCSES A TE IGÉD

Keczkó Pál: Bárcsak jó napokat látnánk………………1

TANULMÁNYOK

Pángyánszky Ágnes – Korányi András: Az evangélikus lelkészi szolgálat és a lelkészképzés útkeresése. Adottságok, lehetőségek, kihívások………………2
Steve Kenner – Dirk Lange: Az iskola mint a demokrácia tanulásának színtere………………8

FIGYELŐ

Johann Gyula: Isten jelenléte az összeszűkülő időben. Avagy óda a lemetszett és a megmaradó szőlővesszők életkilátásaihoz pandémia idején (Jn 15,2)………………13
Németh Kitti: A bűn: kiveszőben lévő fogalom?………………17

Könyvrecenzió

Zsugyel János: Habent sua fata libelli………………18

Kerekasztal-beszélgetés

Gáncs Péter: Miért vagyok még lelkész? On-line kerekasztal-beszélgetés egy provokatív könyv kapcsán………………20

Krisztusban mindnyájan életre kelnek

Nobik Erzsébet: Emlékezés Pathó Gyula evangélikus lelkész szolgálatára (1950–2020)………………25
Lázár Zsolt: Igehirdetés Pathó Gyula temetésén (Zsolt 73,28)………………25

AZ IGEHIRDETŐ MŰHELYE

Kasza Gábor: Vízkereszt ünnepe után 2. vasárnap (5Móz 31,9–15)………………27
Benkóczy Péter: Vízkereszt ünnepe után utolsó vasárnap (2Móz 24,12–18)………………29
Khaled A. László: Hetvened vasárnap (1Pt 2,1–5)………………32
Darvas Anikó: Hatvanad vasárnap (Zsid 4,12–13)………………35
Kalincsák Balázsné Varga Katalin: Ötvened vasárnap (Jak 3,13–18)………………37

Előfizetni a folyóiratra a Luther Kiadó webáruházában lehet.

Az idei első lapszám itt található.

    Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
    A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!