Megjelent a Lelkipásztor 2021/2. lapszáma!

Megjelent a Lelkipásztor 2021/2. lapszáma!

Share this content.

Forrás: Luther Kiadó
Budapest – Orosz Gábor Viktor szerkesztésében, a Luther Kiadó gondozásában megjelent a Lelkipásztor – Evangélikus teológiai szakfolyóirat 2021/2. lapszáma.

Sarah Hinlicky Wilson A tekintély forrásai az evangélikus hitvallások szerint című tanulmányában így fogalmaz: „Ügyelünk arra, hogy ne szóljunk vagy cselekedjünk meggondolatlanul, mert azzal elveszíthetünk vagy elidegeníthetünk másokat – talán örökre. A szeretet gyakorlása az igazság szellemében, Jézus Krisztus tekintélyével való összhangban történjen, mert Isten valóban egyetlen út, és nem egy másik. Az elhívásunk arra szól, hogy szeretetben növekedjünk a felé, ami valóban az Isten, és szakítsuk meg ragaszkodásunkat ahhoz, ami igazából nem ő.”

Honti Irén dolgozatában Viktor E. Frankl (orvos, filozófus) által megalkotott pszichoterápiás irányzatról, a logoterápiáról értekezik, amely a személy szabadságára és felelősségére építő spirituális lélektan. Valamennyi életszituációhoz kapcsolódva segíti az egyént az élet által reá bízott feladatok, értelem, értékek beteljesítésében. Munkájában kulcsszerepet tölt be Jézus alakja, aki abszolút példát ad a szabadságra, hiszen ő volt a legszabadabb ember a világon. Követhető-e az ő példája korunk embere számára? – teszi fel a kérdést a szerző.

Ugyancsak a szabadság eszméjéről olvashatunk Korányi András Vallási szabadság és politikai érdekek – Adalékok a vallásszabadság témájához 16. századi reformációtörténeti dokumentumok alapján című munkájában. A figyelembe vett történelmi dokumentumok rálátást engednek a vallásszabadsággal és toleranciával kapcsolatos, egymástól is nagymértékben különböző 16–17. századi európai modellek és gyakorlatok szellemi, jogi és társadalmi kialakulására.

TARTALOM

MÉCSES A TE IGÉD

Péter Attila: Nomen est omen………………41

TANULMÁNYOK

Sarah Hinlicky Wilson: A tekintély forrásai az evangélikus hitvallások szerint………………42

Honti Irén: A belső szabadság útján………………47

FIGYELŐ

Előadás

Korányi András: Vallási szabadság és politikai érdekek. Adalékok a vallásszabadság témájához 16. századi reformációtörténeti dokumentumok alapján………………53

Könyvrecenzió

Zsugyel János: „Minden halottal millió eleven tér a sírba”………………56

Fordítás

Marcus J. Borg: Hit – A szív útja………………59

Krisztusban mindnyájan életre kelnek

Cselovszky Ferenc (ifj.): Emlékezés id. Cselovszky Ferenc evangélikus lelkész szolgálatára (1930–2020)………………66

Kovács Áron: Igehirdetés id. Cselovszky Ferenc temetésén (1Pt 1,3)………………67

AZ IGEHIRDETŐ MŰHELYE

Wagner Szilárd: Böjt 1. vasárnapja (Invocavit) (Mt 16,21–27)………………69

Bencze András: Böjt 2. vasárnapja (Reminiscere) (Mt 20,20–28)………………71

Baranyay Csaba: Böjt 3. vasárnapja (Oculi) (Jn 1,29–34)………………73

Pablényi Edina: Böjt 4. vasárnapja (Laetare) (Jn 6,30–40)………………76

Tóth Károly István: Böjt 5. vasárnapja (Judica) (Jn 2,13–22)………………78

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!