Lezajlott a XX. Neumann... – Sztárban sztár + 1 kicsi...

Lezajlott a XX. Neumann... – Sztárban sztár + 1 kicsi...

Share this content.

Szöveg és fotó: Babics Csaba
Sopron – Immáron a XX. évadát zárta április 3-án az evangélikus iskolák között az Evangélikus Pedagógiai Központ szervezésében megrendezésre kerülő Neumann János Informatikai Kupa.

Történelmet írtunk, mert lány sztárcsapatunk is lett, a szarvasi Vajda-gimnáziumból (3. helyezett), csapattagok: Hegedüs Dorina, Puskás Lujza, Seregélyes Viktória, felkészítő tanáruk Horváth Edit. 

A „kicsi Sztárcsapat” az általános iskolások közül a szarvasi Benka Gyula Általános iskolából jött, csapattagok: Fabó Balázs, Styevák Attila, Domján András.

Az „ezüstérmeket” az orosházi Székács József iskola csapata gyűjtötte be, csapattagok: Oszadszky Bence, Szegfű Dániel, Szigeti Péter, felkészítő tanáruk Antal László.

A győztes nagyon szoros versengés után a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium háromfős csapata lett, név szerint Csonka László, Kiss Dániel és Szekér Balázs, így egy évre az első helyezettnek járó vándorkupát hazahozhatták. Felkészítő tanáruk Sölét-Ormos Judit tanárnő. Dani és Balázs már tavaly is tapasztalatot szerezhetett, Laci idén csatlakozott hozzájuk.

Az idei évben azt is célul tűztük ki, hogy az alapvető informatikai ismeretek mellett a diákok képet kapjanak azokról a magyar informatikai cégekről, amelyek néhány év leforgása alatt világcéggé váltak. Ilyen a világon mindenütt ismert Prezi, az online közvetítéseiről ismert Ustream és a budapesti és bostoni központtal is rendelkező LogMeIn, amely a számítógépek távmenedzselésével forradalmasította a rendszergazdák életét. Utóbbi cég a Neumann Kupa régi szponzora is.

Hogy mennyire fontos, hogy a fiatal informatikusok a szakmai alapok mellett megismerjék azt a szemléletet, amellyel ezen cégek vezetői rendelkeznek, azt az is jól szemlélteti, hogy a verseny fődíjait, a három fős csapat minden tagjának járó Google Home-ot is két licista, Árkossy Máté és Vitéz Tamás által alapított cég, a Grüne Antwort Kft. biztosította. Ők még az első Neumann versenyeken értek el kisdiákként első helyezést, majd egyetemi éveik alatt be is segítettek a szervezésbe. Akkor még volt idejük, Máté most a díjátadáson sem tudott részt venni, ugyanis a cégét képviselte IoT Asia konferencián, Szingapúrban…

2000-ben még nem gondoltuk, hogy húsz év alatt a mesterséges intelligencia-kutatások hihetetlen fejlődésének lehetünk tanúi: az egyik győztes mesélte, hogy a nyereménye az egyik reggel ébresztése után negyed órával elkezdett „nyugtalankodni”, amiért nem hall mozgást, ezért szólongatta, hogy elaludt, ébredjen!

A versenynek immár harmadik éve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara adott helyszínt. Így a dékántól, Dr. Iván Kristóftól első kézből hallhattak azokról a csúcstechnológiai kutatásokról, amelyek az intézményükben folyik. A helyezések megállapításának ideje alatt pedig a versenyt több éve támogató EPAM informatikai világcég tartott a tanulók és tanáraik számára egy lebilincselő cégvezetést, ugyanis a versengés mellett fontosnak tartjuk, hogy az induló diákok sok hasznos új ismeretet kapjanak a döntőben.

Reméljük, a nyertesekről pár év múlva hasonló méltató cikk készülhet, mint öregdiákokról, szép eredményükhöz gratulálunk!

Gratulálunk az érmes sztároknak! Természetesen minden induló egy sztár, gratulálunk nekik, és tanárainak!

Köszönjük a szponzoroknak, a fő szponzor Grüne Antwortnak, a többi támogatónknak, a Novellnek, az EPAMnak, a LogMeInnek!

A versenyről információk, a további helyezések: matinfo.lutheran.hu

A szerző a Neumann Kupa-atya.

Címkék: Neumann Kupa - verseny - eredmény -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!