A Líceum a csillagokban... – Győztek az ifjú csillagászok

A Líceum a csillagokban... – Győztek az ifjú csillagászok

Share this content.

Forrás: bdeg.hu
Sopron – A Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium csapata nyerte a Kulin György Csillagászati Diákvetélkedő országos döntőjét! Demeter Emma, Szabó Máté és Szegedi Dóra, 7. A osztályos licisták – Sideral csapatként - neveztek a háromfordulós, majd június 20-án tatabányai döntővel zárt Kulin György Csillagászati Diákvetélkedőre.

Lang Ágota készítette fel a csapatot, s mint már sokan tudják, a tanárnőnek gyakran sikerül a győzelemig kísérni diákjait - ez most sem történt másként.

„Az egyes fordulók során sokféle feladatot találtak ki a szervezők. A totó, keresztrejtvény és igaz-hamis feladatok mellett, kellett például posztert készíteni Foucault-ról, akinek tavaly ünnepeltük születésének 200. évfordulóját, s aki ingájával kimutatta a Föld forgását. További feladat volt meghatározni a Nap delelési időpontját; kitalálni egy küldetést űrbányászatra, hozzá logót és űrhajót tervezni. A Sideral csapat a Szaturnusz gyűrűinek darabkáit gondolta begyűjteni rákszerű eszközökkel és azokat hazahozni. Ennek a képzelt küldetésnek az eredményéről öt perces prezentáció formájában be is kellett számolni, a döntőn - ahová végül iskolánk csapata is behívót kapott a három fordulóban nyújtott teljesítménye alapján” - foglalta össze a verseny tudnivalóit Lang Ágota.

„Persze a koronavírus erre a versenyre is rányomta a bélyegét, a harmadik forduló beküldési idejét emiatt meg is hosszabbították a szervezők - folytatta a tanárnő. - Végül május végén hirdették ki a döntősöket. A következő három hét a felkészülés jegyében telt a csapattagok számára. Máté összegyűjtötte az űrszondákat és más űreszközöket, Dóri a kisujjából rázta a Naprendszert, Emma a csillagászokkal ismerkedett Ptolemaiosztól Kulin Györgyig. Ezek mellett még sok-sok új ismeretet kellett befogadnia az agyuknak. Ezekre támaszkodva sikerült a többi csapatot maguk mögé utasítani, a prezentációban pedig kihasználták, hogy a digitális tanrend keretében a Scratch programozási nyelvvel ismerkedtek meg a szakkörön, ahol könnyedén lehetett animációt készíteni arról, hogyan dolgoznának a „bányászaik.”

Az animáció megtekinthető az alábbi linken.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!