Bemutatjuk a Lift zenekar legújabb videóklipjét

Bemutatjuk a Lift zenekar legújabb videóklipjét

Share this content.

Zene és szöveg: Valami Más zenekar, videó: Győri András Timótheus, Pete Dóra, hangmérnök: Rédly Dénes, további szöveg: Evangélikus Élet, Nagy Szabolcs
Budapest – A Luther Kiadó érdekes és különleges kiadvánnyal jelentkezik a közeljövőben: Klaus Douglass és Fabian Vogt 40 nap alatt az Én körül című könyvével, amelyben rajzok, belső lelki térképek, sőt hangok és dallamok mélyítik el a Biblia üzenetével való találkozást. A kiadvány magyar változatához magyar keresztény ifjúsági zenekarok írtak szöveget és zenét. A zenei anyagból a Lift zenekar felvételét adjuk közre.

Az együttes két későbbi tagja a 2013 végén Dél-Koreában rendezett ökumenikus világkongresszuson nemzetkö­zi környezetben, keresztény fiatalok sokszínű csapatában önkénteskedett, és a találkozó hatására alakult meg a zene­kar. Az első időszakban távoli népek keresztény zenéit dolgozták át, hogy a régi, megfakult üzeneteket új erő­vel közvetíthessék a hallgatóságnak. So­kat koncerteztek sokfelé, kis falusi gyülekezetektől kezdve fővárosi és nemzetközi találkozókig. A budapesti Tamás-­mise házi zenekaraként modern, nagyvárosi liturgiát álmod­tak meg, amelyben keve­rednek az ősi, keresztény tartalmak és jelképek a mai ember kendőzetlen hitkér­déseivel.

Nagy örömmel fogad­ták a Luther Kiadó felkérését, és választották a Sivatagban téma­ körét, megírva hozzá az azonos című új szerzeményüket. A dal témája – a szabadulás és az úton levés mint a keresztény lelki élet állandó része, vele­ árója – régóta foglalkoztatja őket. „Az ember vagy a megtérésről, vagy pedig az Istennel való boldog, misztikus egye­sülésről, színről színre látásról énekel a keresztény könnyűzenék kilencven szá­ zalékában. Arról viszont, hogy mi van a szabadulás után, de még az üdvösség előtt, keveset beszélünk. Pedig életünk nagy részét – már ha egyáltalán valaha is függetlenné tudunk válni a hazugságok és elvárások hálójától – ez a vándorlás adja. Fürkésszük Isten hangját, iránymu­ tatását a sivatagi szélben” – vallják. Daluk erről az állapotról szól: az elindulás fel­ szabadultságáról, de az azután következő kétségekről is. Nem is olyan könnyű Isten szabad gyermekének lenni. Máshogy vi­szont nem éri meg.

 

SIVATAGBAN

 

Kijöttünk, mert odabenn elfogyott a levegő,

Ráragadt a bőrünkre az émelyítő máz,

Hazugságba kötözték a kezünk és a lábunk,

Ringlispílként forgott és mégis állt a világ.

 

Megszólalt aztán – mint csákánycsapás,

Ami belülről szakítja fel a kérget – a hívás, hogy

Kifelé, van választás, és mi futottunk,

A kezünkben pusztán az ígéret.

 

Velünk az Úr táborba száll,

Olyan csodálatos volt az az éjszaka,

Olyan tapintható volt a közelséged,

Mikor elhagytuk a várost, úgy volt, te viszel majd haza,

Most tűz a nap, a víz kevés és nem hoz senki ebédet.

 

Miért nem látlak, hol bujkálsz?

Felhőben, vagy füstben, lángban, délibábban jársz?

 

Kijöttünk, mert odabenn elfogyott a levegő,

Itt össze-vissza fúj minket a sivatagi szél,

Akármerre indulhatunk, út ha nincs alattunk,

Nem gondoltuk volna, hogy a szabadság ilyen kemény.

 

Zene és szöveg: Lift zenekar

Videó: Győri András Timótheus

Hangmérnök: Rédly Dénes

 

A könyv és a hozzá tartozó dalok 2019. november 22-től megvásárolhatóak a bolt.lutherkiado.hu címen.

„Ki is vagyok én tulajdonképp? – ez talán az élet legizgalmasabb kérdése. Mi rejtőzik bennem, abban az emberben, akinek létezését megannyi társadalmi minta és személyes döntés befolyásolja? Milyen vágyaim és lehetőségeim vannak, melyeket még soha nem kutattam ki magamban?

E könyv pimaszul azt állítja, hogy a Biblia elvezeti az embert önmagához azáltal, hogy megismerteti Isten látásmódjával. Legyen ez tehát meghívás és kihívás egy merész expedícióra saját magunk felé – egyben egy negyvennapos felfedezőút Isten csodálatos története mélyére az emberrel, aki nélkül ma nem volna modern Európa.

A lét legmélyebb kérdéseit feltárva megismerkedünk a Biblia központi gondolataival, és egy olyan átfogó tudásra teszünk szert, melynek segítségével valóban egyre mélyebb ismeretet szerzünk önmagunkról. A jóleső barangolás során sok-sok lenyűgöző kincsre fogunk lelni…”

 

A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. www.nka.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!