A Lift! zenekar lemezbemutató koncertjének adott otthont a józsefvárosi gyülekezet

A Lift! zenekar lemezbemutató koncertjének adott otthont a józsefvárosi gyülekezet

Share this content.

Szöveg: Bolba Márta, fotó: Kiss Tamás
Budapest – A Lift! zenekar budapesti lemezbemutató koncertjének adott otthont a józsefvárosi gyülekezet. Bence Áron dalszerzővel Béres Tamás és Fabiny Tibor beszélgettek. A beszélgetést Bolba Márta moderálta. A mise tételeit feldolgozó saját szerzemények szövegeire irányultak a kérdések. Az album meghallgatható a zenekar honlapján, ahol a szövegek magyar nyelvű fordítása is elérhető.

A kerti partit elmosta az eső, de amikor az arab nyelvű, békességről szóló dalt énekelte Bősze Vera, kettős szivárványt helyezett Isten az égre. Ezt a pillanatot visszahallgathatjuk videón a gyülekezet Facebook-oldaláról:

A nyitányban négy dalt hallgathattunk: mexikói, amerikai, arab és magyar szerzeményeket. Ezt követte a négy misetétel, majd a tételek között a szövegekről beszélgettünk. A Kyrie, Gloria, Sanctus és Agnus Dei tételekről való beszélgetésből kiemelném Béres Tamás gondolatát: „Ha csak annyit életformává tudnánk tenni, hogy a töredékesben felismerjük az Istent… mindent megértettünk.

Fabiny Tibor is Luthert idézve erre mutatott rá, amikor a Hol van Isten? kérdésre így válaszolt: „Istent önmaga látszatának ellentétében találhatjuk meg.” A közönségben élénk beszélgetés bontakozott ki, amikor Fórizs Éva pszichiáter a praxisából adódóan a felszabadításteológia gondolatkörét hozta közel életpéldákkal. Bence Áron azzal zárta a beszélgetést, hogy istenképeink közé emelte a gyönyörű Isten megejtően nőies vonásait.

Álljon itt egy részlet a Sanctus tételből:

„Valami nagyon töredékesben 
láttam meg az Istent: 
morzsában, dadogó 
bordalon át. 
Az, aki világokat képzel el, 
s fenntartja a mindent, 
testet öltve 
lép e földre, 
és a törtbe 
belerejti magát.”

A rendezvény a gyülekezeti Nyitott vacsorák keretében valósult meg. A vacsorát Nolla és Panni segítségével Laura főzte, aki egy hagyományos nigériai rizses ételt készített el a gyülekezetnek vega és húsos formában. Minden szerdán 6-tól együtt vacsorázunk a Mandák Ház kertjében (Karácsony Sándor utca 31.).

A következő néhány szerda programja így alakul:
Május 23. – film: dr. Strangelove
Május 30. – vendég: Orosz Gábor Viktor, aki a gasztroteológiáról mesél
Június 6. – vendég: Varga Gyöngyi, aki megtáncoltat mindenkit

Hivatkozások: A zenekar honlapja. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!