Mi a Magyarországi Evangélikus Egyház véleménye a hazai lombikbébiprogramról?

Mi a Magyarországi Evangélikus Egyház véleménye a hazai lombikbébiprogramról?

Share this content.

Szöveg: evangelikus.hu
Budapest – Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án a Szent Jobb körmenethez kapcsolódó szentmisén tartott szentbeszédében elmondta, hogy a kormány által támogatni kívánt lombikbébiprogram „figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet”. A 168 óra egyházunkat is megkereste, feltéve azt a kérdést, mi a véleménye a Magyarországi Evangélikus Egyháznak a hazai lombikbébiprogramról. Dr. Orosz Gábor Viktor, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata Teológiai Bizottságának elnöke válaszolt.

Mint ismeretes Veres András püspök beszédének ezen részletére a SzemLélek blog hívta fel a figyelmet, a Magyar Kurír oldalán megjelent teljes beszéd alapján. Verest ennek nyomán a Magyar Nemzet is megkereste, arra kérve, fejtse ki részletesebben az álláspontját, az interjú csütörtökön jelent meg.

 

Mi az evangélikus egyház véleménye a hazai lombikbébiprogramról? 

 

Szerkesztőségünkhöz is számos kérdés érkezett az utóbbi napokban e témában, így fontosnak tartjuk közölni azt a véleményt, amelyet dr. Orosz Gábor Viktor Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata Teológiai Bizottságának elnöke fogalmazott meg a 168 óra újságírójának kérdésére válaszolva:

 

„A lombikbébiprogram azon párok számára helyezi kilátásba a saját gyermek világrajövetelét, akiknek természetes úton ez nem lehetséges. Azok az orvosi beavatkozások, amelyek férfi és nő saját gyermek utáni vágyát beteljesíteni igyekeznek (homológ megtermékenyítés), teológiai szempontból is alapvetően örvendetesek.

Amennyiben a mesterséges megtermékenyítés módszereit eredményesen alkalmazzák és az úgynevezett számfeletti embriók létrejöttét igyekeznek elkerülni, akkor véleményünk szerint a mesterséges megtermékenyítés Isten áldásnak tekinthető.

Szemben a római-katolikus tanítóhivatal természetjogon alapuló megállapításaival, evangélikus oldalon nincs olyan ellenvetés, amely az eljárás előnyeit irrelevánsnak minősítené a tudatosan vállalt kockázatokkal szemben.

Ugyanakkor evangélikus álláspont szerint is előnyt élvez a természetes úton való fogantatás, hiszen csak így tapasztalható meg a szerelem, a szexualitás és az utódnemzés közvetlen összetartozása.

Ha ez az ideális helyzet nem áll fenn, tehát természetes úton a várandósság nem jöhet létre, a lombikbébiprogram alapvetően elfogadott alternatívaként alkalmazható eljárás.

A lombikbébiprogram nemrég bejelentett magyarországi kibővítése a fentiek alapján pozitív fejlemény és reménységünk szerint még több olyan egészséges gyermek világrajövetelét teszi lehetővé, akik szerető családban nőhetnek majd fel, ott, ahová nagyon várták őket szüleik.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!