Lorántffy Zsuzsanna képregényfőhős lett

Lorántffy Zsuzsanna képregényfőhős lett

Share this content.

Forrás: Mitte Communications
Budapest – A 17. századi magyar reformáció egyik legjelentősebb alakja, Lorántffy Zsuzsanna főszereplésével készített képregényt a Nyugat + zombik alkotója, Csepella Olivér a reformáció 500. évfordulójára.

A Reformáció Emlékbizottság egy a magyar reformáció egyik legjelentősebb női alakjának főszereplésével készült képregénnyel búcsúzik a reformáció ötszázadik emlékévétől. A képregényt nem más, mint a Nyugat + zombik alkotójaként ismert Csepella Olivér készítette, aki a bizottság felkérésére örömmel vállalta a feladatot. 

„Luther és Kálvin életét már számos könyvben, filmben, animációban és képregényben feldolgozták, mi azonban mindenképpen magyar reformátort szerettünk volna a főhős szerepében feltüntetni. Így esett a választás Lorántffy Zsuzsannára, akivel híres női reformátoraink előtt szeretnénk leróni tiszteletünket” – nyilatkozta dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság volt miniszteri biztosa.   

Lorántffy Zsuzsanna rendkívüli műveltségével vívta ki az elismerést a korabeli gondolkodók körében, valamint neki köszönhető, hogy a korszak legnevesebb pedagógusa, Comenius is a sárospataki gimnáziumban tanított éveken keresztül. 

„Olyan történetbe akartam helyezni Lorántffy Zsuzsannát, ahol nem csak elméleti kérdés, hogy mindkét Rákóczi Györgynél (férjénél és fiánál) haladóbb gondolkodó volt. Erre szerintem a legplasztikusabb példa az életéből, hogy Apáczai Csere Jánost, miután perbe fogják, és megfosztják tanári állásától, átkéri a kolozsvári kollégiumba. Konkrét találgatások nélkül is állíthatjuk, hogy Lorántffy közbenjárása nélkül Apáczainak és így most nekünk is sokkal rosszabb lenne” – mondta Csepella. 

A képregényben többek között megjelenik Apáczai Csere János, az első magyar enciklopedista, I. Rákóczi György erdélyi fejedelem, helyszínként pedig olyan történelmi jelentőségű városokba kalauzol el minket a történet, mint Sárospatak, illetve Gyulafehérvár. A történet Csepellához méltó, humoros kiszólásokkal vezet végig Lorántffy életének epizódján, megőrizve a történelmi hűség és a fantázia világának érzékeny egyensúlyát. 

Az a célom, hogy megőrizzem a hitelességet, csak nem történelmi szempontból, hanem a mese dramaturgiai és képi szabályait tekintve. Nekem Lorántffy Zsuzsanna elég rokonszenves embernek tűnik, ha ezt át tudom adni, az olvasó tanul valamit, amit előtte nem tudott. És ha ne adj’ Isten még fel is nevet egyszer, én elvégeztem a dolgom” – árulta el az alkotó.

A képregényt ITT lehet megtekinteni. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!