A reformáció ünnepe elé – Isten jegyzője – Luther és az irodalom

A reformáció ünnepe elé – Isten jegyzője – Luther és az irodalom

Share this content.

Forrás: Duna Tévé. Szerkesztő: Ugrin Aranka, operatőr: Kurucz Sándor, rendező: Jeli Ferenc
1996-ban volt, hogy 450 éve hunyt el Luther Márton. A megemlékezés kapcsán a műsorban dr. Fabiny Tibor professzor beszélt a Magyarországi Evangélikus Egyház levéltára és múzeuma által őrzött értékes, eredeti Luther kéziratokról.

Ezen kéziratok: a 110. zsoltár magyarázata 1518-ból, Hesseni Fülöphöz írt levele, A keresztyén ember szabadságáról írt kézirata és eredeti végrendelete.

A műsorban szó esett még Luther Márton énekszövegeiről, és arról a pályázatról, amelyet 1933-ban írtak ki az Erős vár a mi Istenünk... kezdetű énekének fordítására.

Közreműködött: Császár Angéla, aki Luther Márton: Bévül a földi nagy körön... című versét mondta el, Bitskey Tibor Luther Márton végrendeletéből olvasott fel, Reviczky Gábor József Attila Erős vár a mi Istenünk fordítását mondta el, énekelt a Lutheránia ének- és zenekara, vezényelt Kamp Salamon.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!