„Luther és a reformáció világa” – Jutalomút Németországba a debreceni döntőn jól szereplő vajdás diákoknak

„Luther és a reformáció világa” – Jutalomút Németországba a debreceni döntőn jól szereplő vajdás diákoknak

Share this content.

Szöveg: Osztroluczki Nóra 12. J
Szarvas – Lipcse – Rejtőzködő kincseink elnevezésű iskolatörténeti versenyt hirdetett a Református Tehetséggondozó Alapítvány kuratóriuma és a Reformáció Emlékbizottság a Kárpát-medence protestáns középiskolái számára. A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumból négy csapat nevezett be és ért el jó eredményt a megmérettetésen. A többfordulós verseny végén a legjobbak között németországi reformációs emléktúrán vehettünk részt. A jutalomút 2016. november 1–5. között valósult meg, amelyen hét tanulóval és négy felkészítő tanárral utaztunk Németországba.

Az első napon hajnalban indultunk Halásztelekre, ahol találkoztunk a versenyről már ismert utastársainkkal, a döntősökkel, a szervezőkkel és a zsűri tagjaival. Ezután 790 km-t tettünk meg Budapesttől Lipcséig. Szlovákián és Csehországon keresztül rázkódtunk, így a két ország történelméről és földrajzáról is hallhattunk az idegenvezetőnktől, aki öt napon keresztül velünk tartott. Kora este érkeztünk meg Lipcsébe, ahol gyalogos városnézés keretében ismerkedtünk meg a várossal. Megtekintettük az Operaházat, a Goethe-emlékművet, a Városházát, a Szent Miklós -templomot, az egyetemet és a főteret. A séta után visszatértünk a szállásunkra, melyet nagyon megszerettünk.

A második nap csak 200 kilométert utaztunk, reggeli után Wittenbergben indult a program, amit Luther városának is hívnak, mivel itt töltötte legjelentősebb éveit, itt indította el a reformációt, és írta meg számos művét. Városlátogatásunk során megnéztük Luther Márton házát, mely most a világ legnagyobb reformációtörténeti múzeumának ad helyet, és az UNESCO világörökség része. Ezután a Szent Mária-plébániatemplomban jártunk, majd a Vártemplomban, melynek kapujára függesztette ki Luther a 95 pontot. A délután folyamán Torgauba látogattunk, melyet 500 reneszánsz és késő gótikus építészeti műemléke tesz csodálatos ékszerdobozzá. Lenyűgöző volt a piac a városházával, valamint a patríciusházak sora. Itt található Németország legrégebbi játékáruháza, és Szászország legrégebbi gyógyszertára is. Hazafelé menet megnéztük a lipcsei látnivalókat, a Szent Tamás-templomot, ahol Johann Sebastian Bach dolgozott, és nyughelye is ott található. Este volt időnk megismerkedni a kiránduláson részt vevő evangélikus és református diáktársainkkal, valamint a szállodában tartózkodó dán diákokkal is.

A harmadik napon kicsit többet utaztunk, Eisenachba, Wartburg várába és Erfurtba, majd Lipcsébe tértünk vissza. Eisenach Luther gyermekkorának színhelye, felnőttkorában pedig a vallási üldöztetés elől itt talált menedéket. A város Johann Sebastian Bach szülővárosa is egyben. Wartburg vára szintén a világörökség része, Luther itt fordította le az Újtestamentumot. Ezután Erfurtba érkeztünk. Nekem ez a város tetszett a legjobban. Erfurt Luther tanulmányainak és felszentelésének városa, 25 plébániatemplom, 15 kolostor és apátság és 10 kápolna tornya emelkedik az ég felé. Ezek közül az Ágostonrendi kolostort látogattuk meg, a Szatócs hídon sétáltunk és a Luther-emlékművet is láthattuk. A szállodába visszaérkezve ismét együtt beszélgettünk és biliárdoztunk frissen szerzett barátainkkal. Ez volt az utolsó este Lipcsében, ezért nem maradtunk fenn sokáig, hiszen reggel még pakolnunk is kellett.

A negyedik napon már megcsapott minket a hazaindulás szele, ahogy beültünk a buszba és 6 órát utaztunk Augsburgig. Ezen a délutánon az ottani idegenvezetős városnézés keretében tekintettük meg a legfontosabb látnivalókat. A belvárost, a Városházát, a Szent Anna-templomot és a Mária -katedrálist jártuk be, sétáltunk a Maximilianstrasszén is, melyet Jakob Fugger alapított, és a mai mapig a Fugger család birtokában van. A város szegényeinek épült lakások hat utcában 250 családnak adtak otthont, és ma is több rászoruló család lakik itt. Az alapítólevél szerint csak augsburgi születésű katolikusok találhatnak szállásra a Fuggereiben. A vacsoránkat egy hangulatos sörfőzdében fogyaszthattuk el, innen gyalog mentünk vissza a szállásig, ami szintén elnyerte mindenki tetszését.

Az utolsó reggelen úgy éreztük magunkat, mint egy pénteki iskolás napon, kinyomtuk az ébresztőt és csak nehezen bírtunk felkelni. Reggeli után ismét csomagolás volt, hiszen indultunk hazafelé, Ausztrián keresztül. Megálltunk Melkben, ahol az apátságot jártuk körbe helyi idegenvezetővel. Az egykori birodalmi szobák és a Márványcsarnok után a gyönyörű könyvtárat és a templomot is megnéztük, majd egy rövid sétát tettünk az apátsági parkban. Az utazás során próbáltunk minél több időt szentelni arra, hogy együtt legyen a csapat, így a buszon inkább beszélgettünk, mint aludtunk. Halászteleken meleg vacsora és desszert várt minket, mielőtt Szarvasra indultunk volna.

Csodálatos öt napot tölthettünk el Luther nyomában járva, rengeteg új dolgot tanultunk, megbizonyosodhattunk arról, hogy az isteni szeretet a legfontosabb, gyönyörű helyeken járhattunk, új barátokat és ismerősöket szereztünk. Köszönjük szépen a pályázat kiíróinak, a program megvalósítóinak és felkészítő tanárainknak, hogy lehetőségünk volt egy ilyen pályázat keretében részt venni az utazáson.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!