Luther Márton Asztali beszélgetések kötetét mutatták be Budapesten is – Videó!

Luther Márton Asztali beszélgetések kötetét mutatták be Budapesten is – Videó!

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, videó: Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest – A Luther Kiadó által gondozott Luther válogatott művek sorozat nyolcadik kötete Luther Márton asztaltársaságnál mondott szavainak gyűjteménye. Csepregi Zoltán, Márton László és Németh Zoltán Asztali beszélgetések keretében mutatta be Márton napján a könyvet.

A Luther Kiadó gondozásában jelent meg Márton László József Attila-díjas író, műfordító fordításában Luther Márton asztali beszélgetéseinek átfogó kötete. A több mint nyolcszáz oldalas gyűjtemény szerkesztését Csepregi Zoltán egyháztörténész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyháztörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára végezte. A Petőfi Irodalmi Múzeumba szervezett, interneten élőben is követhető dispután Galambos Ádám moderálásával Németh Zoltán, a Gyülekezeti és Missziói Osztály osztályvezetője folytatott disputát a fordítóval és a szerkesztővel. A beszélgetőpartnerek felidézték a lutheri kort, szó volt Luther Márton személyiségéről, de beszédeinek lejegyzőiről is. A beszélgetésen kitértek a két évig tartó fordítási folyamatra és a kötet irodalmi besorolására ugyanúgy, mint a 16. század világára, az asztali beszélgetésekben fennmaradt társadalmi és egészen hétköznapi kérdésekre.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!