Luther Márton végrendeletét is megtekintette a hazánkban tartózkodó nigériai püspök

Luther Márton végrendeletét is megtekintette a hazánkban tartózkodó nigériai püspök

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – 2018. szeptember 22-én érkezett hazánkba Amos Elisha Gaya nigériai püspök és Nuwayina Sekenwa Briska egészségügyi szakértő. Sűrű programjuk egészen szeptember 28-ig tart majd. Addig minél nagyobb merítést szeretnének kapni a Magyarországi Evangélikus Egyház életéből és szolgálati területeiről. A nigériai vendégek hétfőn megtekintették Luther Márton eredeti végrendeletét is, amelyet az Evangélikus Országos Levéltár őriz.

A püspök és kísérője szeptember 23-án, vasárnap Szentendrén vett részt istentiszteleten. Az alkalmon a nigériai püspök hirdette Isten igéjét a gyülekezetnek, este pedig a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa székházában nemzetközi esten vettek részt.

Szeptember 24-én Amos Elisha Gaya és Nuwayina Sekenwa Briska egyházunk országos irodájában a hétkezdő munkatársi áhítaton kezdte a napot, majd megnézték a tavalyi évben átadott, felújított egyházi központot. Fabiny Tamás elnök-püspök, egyben külügyekért is felelős egyházvezető személyesen kalauzolta végig a vendégeket a Podmaniczky–Degenfeld Könyvtáron, ahol az Evangélikus Országos Gyűjtemények munkatársaival, Hubert Gabriella igazgatóval, Czenthe Miklós levéltárvezetővel és Balogh Kriszta könyvtárvezetővel is találkoztak. A vendégek számára a legnagyobb kuriózumot Luther Márton végrendelete jelentette, melyet nagy örömmel vettek kézbe.

A nigériai vendégeinkkel folytatott beszélgetés során megtudtuk, hogy Amos püspök 1995-ben lett lelkész egyházában, majd misszionáriusként egy olyan vidéken dolgozott, ahol a helyiek csak keveset értettek angolul. Ezért elhatározta, hogy hubára, az országában lévő mintegy kétszáz nyelv egyikére lefordítja a liturgia elemeit, az énekeket és zsoltárokat. Ezt a nyelvet húsz-harminc ezer ember beszéli azon a területen. 2017-re készült el az Újszövetség fordításával is.

A vele érkezett egészségügyi szakértő, Nuwayina Sekenwa Briska férje is lelkész a nigériai evangélikus egyházban. Ő maga ugyan kormányzati munkatársként kezdte, de később elhívást kapott az egyházi munkára.

Mivel világviszonylatban minden ötödik percben meghal maláriában egy gyermek, ezért országukban is fontos feladat az, hogy figyelmeztessenek a malária veszélyeire, és óvintézkedések bevezetésével, szúnyoghálóval, vízforralással, orvosok bevonásával megelőzzék a további fertőzéseket. Terveik között szerepel egy egyház által fenntartott rendelő létesítése is, amelyhez a mi egyházunk is segíteni szándékozik adományok gyűjtésével. A szentendrei offertóriumot, a papnétalálkozó gyűjtését és a Deák téri diakónia napja perselyét erre fordítják majd.

Ezután részt vettek az erre a napra összehívott diakóniai konferencián, ahol a Nemzetközi jó gyakorlatok a szociális szolgáltatásokat el nem érőkről a Lutheránus Világszövetség „Learning through Exchange of Leaders” programja (Nigéria) és a „Social Activities in Rural Areas for Hidden People” nemzetközi projekt alapján című panelben hozzászólás formájában megosztották hazai tapasztalataikat a résztvevőkkel.

2018. szeptember 25-én a nigériai vendégek a tervek szerint jelen lesznek a diakónia napján a Deák téren, majd állami képviselőkkel is találkoznak. Ittlétük során ellátogatnak még az Evangélikus Hittudományi Egyetemre és az Északi Evangélikus Egyházkerület csömöri közgyűlésére is. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!