Luther-rózsa pályázat: Bemutatjuk az első három helyezettet – Interjúk! Film! Képek!

Luther-rózsa pályázat: Bemutatjuk az első három helyezettet – Interjúk! Film! Képek!

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Nyíregyháza – Simontornya – Idei 1%-os kampányunkban egy igazi evangélikus jelképet, a Luther-rózsát állítottuk a középpontba, amelynek szirmain láthatóvá válik, hogy a felajánlott 1 %-okat hány területen hasznosítja a Magyarországi Evangélikus Egyház. Ehhez kapcsolódva pályázatot írtunk ki. Különböző anyagokból, különféle kézműves technikákkal lehetett a Luther Márton megálmodta szimbólumot elkészíteni. Rengeteg mű (összesen 70 darab) érkezett hozzánk. A Facebookon lezajlott szavazás után az első három helyezettel készítettünk interjút alkotásaikról.

A jelöltek közül első helyezett lett Sztankó Gyöngyi evangélikus lelkész alkotása, Csutkai Csaba fényképe. A termésekből és virágokból álló kompozíció a nyíregyházi nagytemplom előtt készült a reformáció ünnepére. A műre összesen 824 darab szavazat érkezett. 

– Mióta foglalkozol virágkötészettel?

– A virágok iránti szeretettem korán kezdődött. Első osztályos lehettem, amikor édesanyám döbbent csodálkozással fogadta anyák napi „kompozíciómat”. Ugyanis a szovjet hősi emlékmű koszorúiból elcsent „klasszikusan ronda” művirágokból kötöttem a csokrot. Azóta kizárólag élő virágokkal foglalkozom – kevesebbszer mint szeretném – nagy örömmel és tisztelettel: Isten gyönyörű virágos kertjéből  szakítva.

– Hogyan tanulod a mesterséget?

– Autodidakta virágkötő vagyok, ösztönösen szeretem a szépet, de folyamatosan művelem magam. Leggyakrabban szakkönyvek, cikkek segítségével, de a sok gyakorlás alatt magam is megálmodom kompozíciókat. Természetes ma már, hogy a legújabb trendeket az interneten követem és virtuális közösségeknek is tagja vagyok (trendi virágművészeti közösségek, Pinterest stb.).
A virágok fontosabb szerepet töltenek be az esztétikai funkciónál, jó tudni, hogy például a „törökök olyan speciális virágnyelvet alakítottak ki, amellyel akár titkos üzeneteket, híreket vagy szerelmes vallomásokat küldhettek, sőt a kémek is gyakran használták az üzenet ezen módját. A virágnyelv rendkívül kifinomult volt, minden apró dolognak volt jelentése; sok mindent elárult küldőjéről és annak vágyairól”. (Forrás: Női Lapozó, 2005. 02. 17.) Ennek megfelelően a virágok jelentésének, szimbolikájának is igyekszem ismerője lenni.

– Hogyan született meg ez a nyertes kompozíció? Hogyan folyt a megtervezése?

– A nyertes Luther-rózsa kompozíció nagyon kedves dolog számomra. A jelenése mellett azért is az egyik kedvencem, mert egy sorozat utolsó munkája. Az egyházi esztendő ünnepeire és kazuális szolgálatokra több templomi dekorációs blokk készült. A befejező alkotás – a reformáció ünnepéhez méltó lutheránus logónk virágos megformálása –, magától értetődő választásnak bizonyult. Nem volt könnyű életre hívni ezt az álmomat, mert a gondolat hamar megszületett és a terv is elkészült, ám a méret és a helyszín választása időigényesebb volt. Mikor a nagytemplom előtti tágas  téren felismertem a méltó helyet, már tudtam, hogy monumentális virágkompozícióban kell gondolkodnom. Ehhez viszont azonnal el kellett kezdeni a gyűjtést, hiszen hatalmas mennyiségű növényre volt szükség. Több zsák aranybarna gesztenyefa levél, karalábé levél, kék sóvirág, többszínű krizantém, fekete napraforgó mag és még sorolhatnám mi minden kellett. Emellett, alkalmas munkatársakat is találni kellett a gyűjtésre és a kivitelezésre is. Nagyon köszönöm Szmolár Juditnak és a fiataloknak a lelkesedést és a közös munkát.
Az utolsó lépés is nagyon izgalmasra sikerült, mert a kivitelezés majdnem meghiúsult. Szakadt az eső, nagy szél fújt, végül mégis elkészültünk. Az időjárás Ura ránk mosolygott. Csutkai Csaba fotóművész gyönyörű képekben örökítette meg az alkotást.

– Az egyházi év ünnepeire is terveztél egy könyvet is. Mikor jelenik meg? Hol lesz kapható?

– Az egyházi év ünnepeire készülő könyvem képanyagának 80 százaléka készen van, elkészült a bevezető „virág-teológiai” tanulmány és a gyakorlati rész. Polgár Rózsa Kossuth-díjas művész, komoly támogatásáról biztosított. Halála előtt még látta az elkészült anyagot. Jelenleg keresem a lehetőséget a megjelenésre.

Jakab Ádám a Deák Téri Evangélikus Gimnázium 11-es tanulója. A második díjat az ő Luther-rózsa rajza nyerte, összesen 658 szavazattal.

– Osszál meg kérlek pár gondolatot arról, mivel szeretsz foglalkozni, mi iránt érdeklődsz?

– Szabadidőmben sportolok, gitározom és zenéket írok.

– Mióta rajzolsz és hogyan született meg ez a kompozíció?

– Rajzolni nagyon ritkán szoktam és igazából eddig nem is tudtam, hogy képes vagyok egy ilyet rajzolni. Egy nagyon aranyos lány hatására kezdtem el rajzolgatni, aki gyönyörűen rajzol és szerintem nagy jövő áll előtte.

– Hogyan értesültél a pályázatról?

– A Deák Téri Evangélikus Gimnázium 11-es tanulója vagyok. A pályázatra édesapám hívta fel a figyelmemet, aki az Óbudai Evangélikus Egyházközség lelkésze.

– Miért változtattál a Luther-rózsánál megszokott eredeti színeken?

– A rajz stílusa mandala. 13 óra alatt készült el. A színválasztásnál meg szerettem volna őrizni az eredeti Luther-rózsa színeit, de az is egy fontos szempont volt számomra, hogy olyan színeket használjak, amelyek megragadják az emberek figyelmét.

A szavazók szerint a harmadik legjobb lett, 437 szavazattal, Köő Zsuzsanna munkája, egy liba tojásra készült Luther-rózsa, melyen a lyukak az emberek adójának 1%-át jelképezik. Vele készült kisfilmünk bemutatja életét és csodálatos munkáit is.

Videó:

Fotó:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!