Luther-rózsás alkotásokkal készül a Szélrózsára

Luther-rózsás alkotásokkal készül a Szélrózsára

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Egresi Kornélia
Egresi Kornélia a tengelici gyülekezet tagja. Évek óta jelen van nagyobb egyházi rendezvényeken, ahol többnyire saját készítésű ékszereit árulja. Sok éve érik benne azonban, hogy a Luther-rózsás motívumokat is integrálja művészetébe. Képek születtek már a keze alatt Luther-rózsa-ábrázolással, nemrégiben azonban egy alternatívabb sorozattal állt elő, melyben a reformációhoz kapcsolódó jelképek köré építi a kompozíciót. Erről is kérdeztük.

„Nem tudom, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb: a művészet iránti rajongás karöltve alkotótevékenységgel vagy a Luther-rózsa szeretete. Gyermekkoromtól fogva az evangélikus egyházban szocializálódtam. Belém ivódott mind Luther Márton arca, mind a Luther-rózsa motívuma” – mondja Egresi Kornéliaa Szekszárdi Szakképzési Centrum Bezerédj István Szakképző Iskolájának tanára, amikor a legújabb Luther-rózsa-kompozíció születéséről kérdezem.

„Alkotni kis korom óta szerettem, komolyabban azonban a gyermekem születése után kezdtem el. Mivel az egyházam elég hamar lehetőséget biztosított rá, hogy megjelenjek különböző alkalmakon mind a képeimmel, mind az ékszereimmel, hamar megjelent a környezetem igénye a Luther-rózsás alkotásokra is. A képeimnek körülbelül a fele keresztény témájú, így azon a vonalon kezdtem el először a Luther-rózsa-motívumot behozni. Saját keresztény témáim ábrázolása is erősen szimbolikus, így nem volt nehéz a Luther-rózsát mint többszörösen összetett, mégis emberközeli, a szívet – szó szerint – »megragadó és melengető« metaforát közel engedni magamhoz.” 

Kornélia alkotásaiban képileg mára három Luther-rózsa-verzió szerepel: „sima” és „alternatív” Luther-rózsa (utóbbi csavarva, mintázva), valamint egy-egy nagyobb kompozíció részeként, esetleg csokorban, több egyéb szimbólum társaságában ábrázolva.

„Mellettük hamarosan készen lesznek az első mintadarabjaim Luther-rózsa-mintát hordozó medálok, fülbevalók, kitűzők, kulcstartók, könyvjelzők formájában, és amire még van igény. Ezeket agyagból, illetve levegőre száradó gyurmából készítem el. Ezzel a Szélrózsán fogok előrukkolni” – mondja. – „Szeretem a nem túl direkt keresztény szimbólumokat (pl. hal, Luther-rózsa), mert azok egész másképp érkeznek meg az őket észrevevőkhöz. Nem lehengerlők, hanem kérdésre késztetik a velünk szemben állót.”

Amikor a wittenbergi templomos kompozíciójának vázlatát elküldte ismerőseinek, azt többen kinyomtatták, kitették a falukra, és elemezgették, ennek során alkalma nyílt elmagyarázni nekik a benne lévő szimbólumokat.

Nelli alkotói oldala itt található.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!