Luther aprópénzben

Luther aprópénzben

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Adámi Mária
Milyen autót vezetne ma Luther? Jöjjön, és válasszon nálunk! – hangzik az egyik német autókereskedés hirdetése. A Bild újság arról kérdez néhány ismert protestáns celebet, vajon Luther napjainkban milyen foglalkozást űzne. A válaszok között olyanok szerepelnek, mint ügyvéd, televíziós műsorvezető és stand-up komikus. Egy bútoráruház szintén a reformátortól származó idézettel reklámozza magát: „Minden művészetek között az egyszerű a legszebb”. A hozzáfűzött magyarázat pedig így szól: „Luthernek igaza volt. A kevesebb gyakran több – csak jó minőségűnek kell lennie. Ha reformálni akarja otthonát, vásároljon nálunk!” Úgy tűnik, a reformáció indulásának 500. évfordulója sokaknak kiváló alkalmat ad arra, hogy Luther személyét és gondolatait szó szerint aprópénzre váltsák.

Leginkább talán a reformátor életének állomásaihoz kapcsolódó helyeken, az úgynevezett Luther-városokban lehet tetten érni ezt a szándékot. Hiszen a Luther-zokniktól a Lutherről elnevezett sörön, likőrön, tésztán, kávén, bonbonon, kekszen, gyógynövénytea-keveréken át a playmobil-figurákig, sőt a Luther-gumikacsáig kapható már szinte minden. (A kulcstartókról, hűtőmágnesekről, pólókról és hasonlókról most nem is szólva.)

Már csak az a kérdés: vajon ő maga mit szólna mindehhez? Jót mulatna rajta? Vagy felháborodna amiatt, hogy személye és életműve részben az üzleti szellem, a profitszerzés eszköze lett? Valóban ilyen módon kellene aprópénzre váltanunk Luthert?

A turistacsalogató termékek között olyan is akad, amely kortárs közegbe helyezi a reformátort: fülhallgatóval, elektromos gitárral, vagy éppen a forradalmár Che Guevara ikonikus viseletében ábrázolja. Ezek a próbálkozások valamilyen szinten arról is szólnak, hogy a jelen kor embere, a modern kultúra számára érthetővé, befogadhatóvá tegyék Luther tanítását.

Tovább a KötőSzó blogra.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!