Húsz év után – 2004-es film az LVSZ nagygyűlésről

Húsz év után – 2004-es film az LVSZ nagygyűlésről

Share this content.

Forrás: Duna Televízió
1984 nyarán Budapesten ülésezett a Lutheránus Világszövetség VII. nagygyűlése. 20 évvel az események után, 2004-ben a Duna Televízió által az Isten kezében műsorban közölt felvételeket adjuk közre honlapunkon.

Isten kezében (2004. július 31.)

1984 nyarán Budapesten ülésezett a Lutheránus Világszövetség VII. nagygyűlése. Ez volt az első alkalom, hogy tanácskozásukat szocialista országban tartották. Magyarországon a puha diktatúra egyházpolitikája támogatta a találkozó létrejöttét, abban a reményben, hogy ez hozzájárulhat a Magyar Népköztársaság nemzetközi elismertségéhez. A világgyűlés mottója ez volt: Krisztus reménység a világ számára. A tanácskozás kapcsán Kis József rendező vezetésével bemutatkozó film készült a 460 éves magyarországi evangélikus egyházról Életünk és utunk címmel. Ebben a film narrátora, Káldy Zoltán püspök beszélt a diakóniai teológiáról, mint az egyház elsődleges megvalósítandó feladatáról. A műsor főként ebből a filmből mutat be részleteket. Az archív felvételeken Ordass Lajos és Káldy Zoltán látható. A világgyűlés idején Káldy Zoltán megemlékezést tartott Ordass Lajos sírjánál, ezzel oldódhatott fel az egykori püspök személyével kapcsolatos „persona non grata" megjelölés.

Szerkesztő: Fabiny Tamás, Rendező: Tóth Béla

Isten kezében (2004. szeptember 18.)

A műsorban a Lutheránus Világszövetség VII. nagygyűlése után húsz évvel az egykori szereplők emlékeznek az 1984-ben történt eseményekre. A film középpontjában Káldy Zoltánnak a Lutheránus Világszövetség elnökévé való megválasztása, és Dóka Zoltánnak a Világszövetség Végrehajtó Bizottságához írt nyílt levele áll, melyben arról az ellentmondásosságról tájékoztat, amely akkor a Magyarországi Evangélikus Egyházat jellemezte. Ezek mellett a műsor bemutatja a világtalálkozónak a sajtóban való megjelenését, és a nyílt levél kihatásait is. A műsor végén megfogalmazódik az is, hogy a hálaadás hozzáállásával kellene tekintenünk 1984 eseményeire, és tisztelettel nézni azokra, akik részesei voltak az eseményeknek. Megszólalnak: id. Hafenscher Károly ny. teológiai professzor, Reuss András teológiai professzor, ifj. Zászkaliczky Pál presbiter, Isó Dorottya evangélikus lelkész, Dóka Zoltánné ny. evangélikus lelkész.

Szerkesztő: Fabiny Tamás, operatőr: Mencseli Tibor, Pigniczki István, rendező: Tóth Béla

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!