Elkötelezett szeretettel az egyház és a világ iránt – LVSZ európai regionális találkozó

Elkötelezett szeretettel az egyház és a világ iránt – LVSZ európai regionális találkozó

Share this content.

Szöveg: Slezák Bence, Fotó: Facebook.com / The Lutheran World Federation
Alsómarác (Moravske Toplice) – 2018. november 5–7-ig tartott a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) európai regionális találkozója, amelyen a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről hárman vettek részt. Az alábbiakban Slezák Bence ifjúsági küldött személyes beszámolóját olvashatják.

A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) európai regionális találkozóján a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről hárman vettünk részt: Balicza Klára a régió egyik képviselőjeként, Pap Kinga Marjatta az előkészítő bizottság tagjaként és liturgikai referensként, én pedig mint a Young Reformers 2.0 program egyik tagja. Mi, a harminc év alatti ifjúság képviselői, már előző nap, november 4-én találkoztunk a helyszínen, Alsómarácon (Moravske Toplice), Szlovéniában. Rövid beszélgetés után kiderült, hogy véleményem szerint jó csapatot alkotunk. Miután megismerkedtünk az LVSZ új, 2019–2024-es stratégiájával, megvitattuk saját nézőpontjaink szerint a programnak az országunkban legfontosabbnak tartott pontjait. Helyzetünkből adódóan az egyik legnagyobb hangsúlyt az ifjúsági kvótára fektettük, és ezt prezentálhattuk is.

Fontos témákat feszegettünk ez alatt a három nap alatt. Szóba került például az evangélikus identitás a nyilvános szférában, a diakónia, az egyház szerepe a változó világban, a menekültkérdés, a nemek közti igazságosság és a már említett, húsz százalékos ifjúsági kvóta a különböző egyházi összegyülekezéseken, gyülekezeti presbitériumokban és egyéb területeken.

Mivel ez volt életem első nemzetközi találkozója, természetesen nagy hatással volt rám. Segített rávilágítani arra, hogy meg kell tanulnunk odafigyelni a másikra, hiszen ő is hozzánk tartozik. Bár ez alkalommal nem fogalmaztunk meg direkt és konkrét üzenetet, a lutheránus identitásunk két rétegét mindenképpen ki lehet fejezni azzal a két, gyakran elhangzott kifejezéssel, mellyel illettük magát az LVSZ-t is.

Unity in diversity (egység a különbözőségben): bármilyen értelmezés-, illetve tanításbeli különbséget is vélünk felfedezni a különböző országok egyházai között, sőt akár az egyes egyházakon belül is, szem előtt kell tartanunk, hogy egyek vagyunk Krisztus felszabadítása által. Ehhez pedig szervesen kapcsolódik az LVSZ mottója, amely áthatja az egész tervezetet: Liberated by God’s grace, a communion in Christ, living and working together for a just, peaceful and reconciled world (Isten kegyelméből felszabadítva, Krisztusban való közösségben élni és együttműködni az igazságért, a békéért és a kiengesztelődésért).

Evangélikusnak lenni annyi, mint felszabadítva lenni. Azon kell dolgoznunk, hogy ezt a felszabadítást tovább tudjuk adni az élet minden területén, együtt mint egyház és egyenként mint személyek. Felelősek vagyunk a másikért, és a munka nagy része még hátra van, ugyanis mindent, amit megtudunk ezekből a gondolatokból, valósággá kell tennünk. Remélem, mindannyian megtaláljuk a helyünket ebben a képletben, elfogadva egymást, és így egy barátságos, reményteli és krisztusi egyháznak lehetünk a részesei a következő ötszáz évben is.

Az új stratégia az alábbi linken letöltethető angol, német, spanyol és francia nyelven.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!